Borut Jamnik zapušča nadzorni svet Krke

Krka bo delničarjem na julijski skupščini predlagala izplačilo 6,6 evra bruto dividende na delnico.
Fotografija: Krka bo delničarjem na julijski skupščini predlagala izplačilo 6,6 evra bruto dividende na delnico. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Krka bo delničarjem na julijski skupščini predlagala izplačilo 6,6 evra bruto dividende na delnico. FOTO: Jure Eržen/Delo

To je 17 odstotkov višja dividenda kot lani, ko je znašala 5,63 evra. Pri včerajšnjem zaključnem tečaju predlagana dividenda prinaša šestodstotni dividendni donos.

Borut Jamnik še čaka na dovoljenje za vodenje SID banke. FOTO Roman ŠŠipić/Delo
Borut Jamnik še čaka na dovoljenje za vodenje SID banke. FOTO Roman ŠŠipić/Delo

Za dividende bo izplačano 204 milijone evrov, kar je 57 odstotkov lanskega čistega dobička skupine.

Na julijski skupščini bodo vlagatelji izbirali tudi novega člana nadzornega sveta, ki bo zamenjal Boruta Jamnika. Ta je podal odstopno izjavo, ker je bil izbran za predsednika uprave SID banke. Jamnik sicer za nastop funkcije še čaka na dovoljenje Banke Slovenije.

Slovenski državni holding (SDH) pri volitvah članov nadzornih svetov ne sme glasovati za kandidate, ki so člani organa vodenja v družbi, v kateri ima SDH večinski delež ali prevladujoč vpliv.

Krka bo prihodnji teden objavila letno poročilo, v katerem bo podrobneje predstavila lansko poslovanje. Sklic skupščine bo predvidoma objavljen sredi maja, delničarji pa se bodo zbrali 6. julija.

Krka je lani ustvarila 1,717 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je zadoščalo za 361 milijonov evrov čistega dobička. Čisti dobiček se je lani povzpel za 17 odstotkov. Letos dolenjski farmacevt načrtuje 1,755 milijarde evrov prihodkov od prodaje in 300 milijonov evrov čistega dobička. Močna rast lanskega dobička je delno posledica tudi ugodnih gibanj deviznih tečajev, predvsem rasti ruskega rublja. Ta rast se je ustavila že v zadnjem delu lanskega leta. Negotovost zaradi izpostavljenosti na Rusijo pa je tudi vzrok za previdnejši letošnji cilj dobička.

Preberite še:

Komentarji: