Cene stanovanjskih nepremičnin so se zvišale

V drugem četrtletju prodanih največ rabljenih nepremičnin v zadnjem letu in pol, po drugi strani pa rekordno malo novih nepremičnin.
Fotografija: Cene rabljenih stanovanj v Ljubljani so glede na povprečne cene v letu 2015 višje za 36,5 odstotka. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Cene rabljenih stanovanj v Ljubljani so glede na povprečne cene v letu 2015 višje za 36,5 odstotka. FOTO: Jure Eržen/Delo

Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v drugem četrtletju povprečno za 1,3 odstotka višje kot v prvem četrtletju in za 5,8 odstotka višje kot v istem četrtletju lani, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Cene novih stanovanjskih nepremičnin so se na četrtletni ravni znižale za 3,1 odstotka. Znižanje je posledica znižanja cen novih družinskih hiš, ki so se znižale za 9,3 odstotka. Po drugi strani so se cene novih stanovanj zvišale za 0,3 odstotka, potem ko so se v prvem četrtletju zvišale za kar devet odstotkov.

Po drugi strani so bile cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin v povprečju višje za 1,5 odstotka. Podražila so se tako rabljena stanovanja kot hiše, in sicer prva za odstotek, hiše pa za 2,5 odstotka.

Cene rabljenih stanovanj v Ljubljani so glede na povprečne cene v letu 2015 višje za 36,5 odstotka, cene rabljenih stanovanj zunaj Ljubljane pa so od leta 2015 višje za 32,9 odstotka.

V drugem četrtletju je bilo prodanih največ rabljenih nepremičnin v zadnjem letu in pol, in sicer je bilo prodanih 3452 rabljenih stanovanjskih nepremičnin v vrednosti več kot 320 milijonov evrov.

Po drugi strani je bilo število prodaj novih nepremičnin najnižje, odkar statistični urad spremlja prodajo novogradenj. Prodanih je bilo le 42 novih stanovanj in 18 novih družinskih hiš.

Komentarji: