Država bi nadomestilo za čakajoče na delo krila v celoti

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je na srečanju koalicije predlagal amandmaje šestega protikoronskega paketa.
Fotografija: Zdravko Počivalšek predlaga dvig višine subvencioniranja čakanja na delo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Zdravko Počivalšek predlaga dvig višine subvencioniranja čakanja na delo. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je na srečanju koalicije predlagal amandmaje šestega protikoronskega paketa (PKP6), o katerem bo prihodnji teden razpravljal državni zbor. Med predlogi je, denimo, dvig višine subvencioniranja čakanja na delo.

V predlogu PKP6 je predvideno, da država delodajalcem povrne 80 odstotkov nadomestila za čakanje na delo, kar bi z amandmajem dvignili na sto odstotkov in bi ga tako država povrnila v celoti, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Amandmaje zahtevajo tudi predstavniki gospodarstva, tudi glede enega ključnih ukrepov PKP6, to je delnega kritja fiksnih stroškov.

V vladi že pripravljajo tudi sedmi paket. V tem bo bistveno, da se poleg pomoči za nove težave, ki so nastale zaradi drugega zapiranja dejavnosti, opravi tudi celovit pregled gospodarskega dogajanja in učinkov dosedanjih ekonomsko-socialnih ukrepov čez vse leto. Pri tem bo pozornost usmerjena na tiste sektorje, ki so doživeli največji udarec ne le v obdobju dveh zapiranj poslovanja, temveč so zaradi narave njihove dejavnosti utrpeli škodo tudi v mesecih, ko je gospodarstvo sicer poslovalo. Med temi so zagotovo industrija srečanj ter velik del turističnega in gostinskega sektorja. Poleg tega pa bo, podobno kot po spomladanskem lockdownu, za ohranjanje socialne stabilnosti nujno ponoviti tudi ukrepe posebne pomoči za najbolj ranljive skupine, kot so denimo upokojenci, so še dodali.

Komentarji: