Država je Abanko prodala za slabe pol miljarde evrov

Danes so podpisali kupoprodajno pogodbo, v Novi KBM napovedujejo naskok na vso Slovenijo.
Fotografija: Foto Jožže Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Foto Jožže Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Nova KBM bo državi za Abanko odštela 444 milijonov evrov, kar pomeni, da bo cena skupaj z že izplačano dividendo dosegla 85 odstotkov knjigovodske vrednosti banke. SDH je danes z NKBM podpisal prodajno pogodbo, za prevzem pa mora kupec pridobiti še dovoljenje bančnega regulatorja in varuha konkurence. Transakcija naj bi bila končana do konca leta.

Država je od Abanke v treh letih že prejela za 180 milijonov evrov dividend. Skupaj z omenjeno kupnino bo tako v celoti pokrila 543 milijonov evrov, ki jih je za sanacijo banke in pripojene Babke Celje država namenila v denarju in del 242 milijonske dokapitalizacije v obveznicah. Na SDH računajo, da se bo s prodajo terjatev, prenesenih na slabo banko, ta državna pomoč v celoti povrnila.

S prodajo Abanke je Slovenija izpolnila tudi svoje zaveze do evropske komisije, kar tudi pomeni, da ta banka po privatizaciji naj ne bi več imela omejitev pri poslovanju.

Predsednik uprave Nove KBM John Denhof  je z nakupom Abanke zadovoljen: »Ta zgodovinski trenutek je izjemna priložnost za nas in Abanko, da skupaj ustvarimo še močnejšo združeno banko. Ekonomija obsega bo izboljšala naš položaj na trgu in še dodatno izboljšala našo konkurenčnost, kar nam bo omogočilo, da dosežemo stranke na ravni celotne Slovenije.«
 
Kot smo poročali že včeraj, je pričakovati združitev ljubljanske in mariborske banke, s čimer se bo združena banka po bilančni vsoti močno približala naši največji banki NLB. Že ob nakupu NKBM pa je njihov lastnik, sklad Apollo, napovedal, da želijo postati največji v Sloveniji.

Po podpisu pogodbe je Igor Kržan, predsednik uprave SDH, povedal: »Z današnjim podpisom pogodbe s kupcem Nova Kreditna banka Maribor je SDH izpolnil zaveze, ki jih je dala Republika Slovenija Evropski komisiji glede dovoljene državne pomoči. Podpis pogodbe predstavlja pomemben korak pri prizadevanju SDH, da uspešno zaključi privatizacijske postopke s pridobitvijo odgovornih in izkušenih investitorjev, ki bodo podprli razvoj gospodarskih družb in njihovo preoblikovanje v uspešnejša in bolj konkurenčna podjetja. Kupec bo pridobil dobro in stabilno banko, ki je tretja največja bančna skupina v Sloveniji.«
 

Preberite še:

Komentarji: