Država prodala 59,1 odstotka NLB po najnižji ceni 51,5 evra

Cena v javni ponudbi na spodnji meji razpona, največji lastniki banke so zdaj država (40,9 odstotka), Brandes Investment Partners (7,6 odstotka) in EBRD (6,3 odstotka).
Fotografija: Obvestila o dodelitvi delnic in vračilu sredstev bodo šla na pošto še ta teden. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Obvestila o dodelitvi delnic in vračilu sredstev bodo šla na pošto še ta teden. FOTO: Jure Eržen/Delo

Potem ko so zadnji dan javne ponudbe ob ustavitvi rasti delnic na finančnih trgih nekateri institucionalni vlagatelji umaknili naročilo za nakup delnic NLB, je državi uspelo prodati 59,1 odstotka največje slovenske banke, cena v javni ponudbi pa znaša 51,5 evra.

Spomnimo, SDH je v imenu države z javno ponudbo delnic prodajal do 14.999.999 delnic NLB (to je 75 odstotkov minus ena delnica). Pri tem je bil razpon cene določen med 51,5 evra in 66 evri za delnico. SDH je v postopku javne ponudbe uspelo prodati 11.818.181 delnic, tako da bo prihodnje leto prodajal še 3.181.818 delnic.



Predvidena kupnina za prodani delež znaša 608,6 milijona evrov. Največji trije delničarji po prodaji so Republika Slovenija (40,9 odstotka), Brandes Investment Partners LP (7,6 odstotka) in EBRD (6,3 odstotka).


Kaj pomeni stabilizacijski mehanizem?


SDH je pri prodaji izkoristil tudi opcijo presežne dodelitve in dal na voljo dodatnih 1.181.819 delnic, s katerimi upravljata družbi Citigroup in Wood v okviru t. i. stabilizacijskega mehanizma. Če bo opcija uveljavljena v celoti, bo skupaj prodanih 13 milijonov oziroma 65 odstotkov delnic banke, izkupiček ponudbe pa se bo povečal na 669,5 milijona evrov.

Stabilizacijski mehanizem je oblika zaščite novih delničarjev. Citigroup in Wood zdaj na fiduciarnem računu držita približno šest odstotkov delnic NLB, ki bodo tudi formalno kotirale in bodo namenjene stabilizaciji tečaja.

Če bodo cene delnic NLB po začetku kotacije na borzi padale, bi jih upravljavca kupovala nazaj po izhodiščni ceni (51,5 evra). Če pa bo borzni tečaj NLB naraščal, jih bosta po isti ceni prodajala na borzi, s čimer bi delnice dobile nove lastnike, država pa bi tako že letos v celoti prodala 65 odstotkov banke.

S preknjižbo delnic NLB, predvidoma prihodnji torek, se bo NLB tudi formalno prelevila iz državne v družbo v manjšinski državni lasti. FOTO: Aleš Černivec/Delo
S preknjižbo delnic NLB, predvidoma prihodnji torek, se bo NLB tudi formalno prelevila iz državne v družbo v manjšinski državni lasti. FOTO: Aleš Černivec/Delo

 

Kdo je drugi največji lastnik NLB?


Brandes Investment Partners je ameriško investicijsko-svetovalno podjetje, ki upravlja za 27,8 milijard dolarjev sredstev za institucionalne in zasebne stranke po svetu. Pred finančno krizo je družba upravljala za več kot 100 milijard dolarjev sredstev, med drugim je bila tretja največja lastnica proizvajalca avtomobilov General Motors. Družbo, ki ima sedež v San Diegu, evropsko izpostavo pa v Dublinu, je leta 1974 ustanovil Charles Brandes, ki je letos na Forbsovi lestvici milijarderjev zasedel 1867. mesto. Forbes njegovo bogastvo vrednoti na 1,2 milijarde evrov.


Sreda prvi borzni dan


Delnice NLB bodo v sredo, 14. novembra, začele kotirati na Ljubljanski in Londonski borzi. V Londonu se bo trgovalo s tako imenovanimi potrdili o lastništvu. Pri tem pet potrdil o lastništvu prinaša pravico do ene delnice. Razmerje med cenama v Ljubljani in Londonu bo zato približno 5 proti 1.
 

Posledice nepopolne prodaje


Ker državi ni uspelo prodati celotnega paketa delnic, se ohranjajo omejitve poslovanja banke, ki so bile dogovorjene ob odobritvi državne pomoči. NLB bo verjetno morala prodati zavarovalnico NLB Vita, še vedno se ne more ukvarjati z lizingom in faktoringom (prodajo terjatev) in ne sme izvajati čezmejnih poslov, kar v praksi pomeni, da ne more finančno posredovati pri poslih svojih hčera na Balkanu.

Vodstvo SDH bo, predvidoma maja prihodnje leto, prodajalo še slabih 16 odstotkov banke. FOTO: Roman Šipić/Delo
Vodstvo SDH bo, predvidoma maja prihodnje leto, prodajalo še slabih 16 odstotkov banke. FOTO: Roman Šipić/Delo


Kaj z neprodanimi delnicami?


Za neprodane delnice banke (v znesku med 75 odstotki minus eno delnico in prodano količino) je predvidena tako imenovana paketna prodaja prek borze. To pomeni, da ne bi ponovili zdajšnjega postopka prve javne ponudbe delnic (z novim prospektom, predstavitvami investitorjem itd.), pač pa bo lastnik, SDH, po preteku polletnega moratorija prek borze ponudil preostali sveženj delnic.


Mali vlagatelji dobijo razliko nazaj


Mali domači vlagatelji so po naših podatkih kupili za približno 30 milijonov evrov delnic banke, kar je pod pričakovanji. Ker so jih vplačevali po najvišji ceni, 66 evrov, bodo razliko (med vplačanim zneskom in številom vpisanih delnic po končno ponujeni ceni, to je 51,50 evra) dobili vrnjeno najpozneje v petih delovnih dneh od konca ponudbenega obdobja, sporočajo iz NLB. Ponudbeno obdobje za obe tranši se je izteklo v četrtek, 8. novembra. To pomeni, da je rok vračila najpozneje 15. novembra.

Obvestila o dodelitvi delnic in vračilu sredstev bodo šla na pošto še ta teden, tako da jih vpisniki lahko pričakujejo v ponedeljek oziroma v začetku prihodnjega tedna. Znesek bo vrnjen na bančni račun, ki ga je vsak vlagatelj navedel na vpisnem obrazcu.
Delnice so nakupili tudi vsi člani uprave in večina članov nadzornega sveta, izstopata pa njuna predsednika Blaž Brodnjak (1136 delnic) in Primož Karpe (606 delnic).

Delnice NLB bodo v sredo, 14. novembra, začele kotirati na Ljubljanski in Londonski borzi. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Delnice NLB bodo v sredo, 14. novembra, začele kotirati na Ljubljanski in Londonski borzi. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Cena odraža razmere na trgih


»Rezultati prodajnega procesa so predvsem odraz trenutnih razmer na kapitalskih trgih, kjer je ta čas težko dobiti močan interes za vlaganje v evropski bančni sektor, še posebej na obrobnih trgih, kamor lahko uvrstimo Slovenijo. Čeprav je poslovanje NLB dobro, se vlagatelji očitno niso zbali preskočiti te priložnosti in so večinoma izkoristili možnost, da za delnice ponudijo najmanj, kolikor je možno,« je minimalno ceno pokomentiral Matej Šimnic, direktor upravljanja premoženja v Alti Investu.

In na kakšno ceno lahko računamo ob prodaji preostalega deleža NLB? »Tudi prihodnje leto bodo imele pomembno vlogo pri uspešnosti prodaje razmere na delniških trgih. Rezultati NLB bodo pomembni, vendar bodo oči vlagateljev vse bolj usmerjene v dinamiko svetovnega gospodarstva. Morebitno dodatno upočasnjevanje ni pisano na kožo cikličnim sektorjem, kamor spadajo tudi banke.«


Konec Lahovnikovega zakona za NLB


S preknjižbo delnic NLB, predvidoma prihodnji torek, se bo NLB tudi formalno prelevila iz državne v družbo v manjšinski državni lasti. To pa tudi pomeni, da za člane njene uprave in druge vodilne uslužbence banke ne bodo več zavezujoče plačne omejitve iz Lahovnikovega zakona.

Preberite še:

Komentarji: