DUTB napovedala prevzem Mladinske knjige

Slaba banka Mladinske knjige ne bo prodala, ampak bo poskušala delež še povečati.
Fotografija: Kmalu bo sledila prevzemna ponudba DUTB za slovensko največjo založbo. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Kmalu bo sledila prevzemna ponudba DUTB za slovensko največjo založbo. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je v skladu z napovedmi objavila prevzemno namero za odkup delnic založbe Mladinska knjiga. Slaba banka je že lastnica dobrih 51 odstotkov družbe, kar pomeni, da se bo ponudba nanašala na preostalih 1,232 milijona navadnih delnic.

image_alt
Izziv je dobre vsebine približati tistim, ki ne berejo samo tiskanih knjig

Objava prevzemne ponudbe bo sledila najpozneje v 30 dneh. Drugi največji lastnik Mladinske knjige založbe je s skoraj 18 odstotki družba TCK, ki sodi med družbe srbskega poslovneža Miodraga Kostića. Ta je kupil TCK v paketu premoženja iz avstrijske slabe banke Heta. Založba ima tudi skoraj petino malih delničarjev.

Prodaje ne bo

Prevzem Mladinske knjige je v začetku decembra v pogovoru za Delo napovedal prvi mož DUTB Franci Matoz: »Odkar sem prišel v DUTB, vlado glede določenih naložb pozivamo, ali bi bilo morebiti bolje za posamezno naložbo ponovno preučiti in sprejeti drugačno strateško odločitev. Tako DUTB zdaj Mladinske knjige ne bo prodala, ampak gremo v povečanje deleža in bomo zanjo objavili prevzemno ponudbo.«

Naša največja naložba je na slabi banki pristala v času zadnje sanacije banke. V vmesenem času je bila tudi večkrat na prodaj, a se prodaja ni zgodila. Vmes so se večkrat pojavili pozivi in predlogi, naj se prenese na Slovenski državni holding (SDH).

Simona Mele FOTO: Saša Kovačič/Mladinska knjiga
Simona Mele FOTO: Saša Kovačič/Mladinska knjiga

Prihodki Skupine Mladinska knjiga se nižajo, leta 2020 je poslovanje dodatno udarila epidemija. Skupina je tako takrat ustvarila 60,5 milijona evrov prihodkov, leto prej pa 69 milijonov. Je pa v zadnjih dveh letih poslovala z nizkim dobič­kom, medtem ko je v prejšnjih letih imela izgubo. Predsednica uprave Simona Mele lanskih številk v nedavnem pogovoru za Delo ni razkrila, dejala pa je, da so kljub težkim okoliščinam rasli po obsegu poslovanja in dobičkonosnosti glede na plan.

Komentarji: