Fiskalni svet zahteva pojasnila zaradi ignorance državnega zbora

V odboru za finance v DZ fiskalnega sveta niso pravočasno povabili na sejo, njihovega mnenja pa sploh niso uvrstili med gradiva.
Fotografija: V odboru DZ za finance so očitno pozabili na fiskalni svet in naloge, ki jim jih nalaga zakon.  FOTO Jožže Suhadolnik
Odpri galerijo
V odboru DZ za finance so očitno pozabili na fiskalni svet in naloge, ki jim jih nalaga zakon.  FOTO Jožže Suhadolnik

Ljubljana - Fiskalni svet (FS), ki ga vodi Davorin Kračun, od državnega zbora pričakuje javno pojasnitev razlogov, zakaj ni pravočasno prejel vabila na sejo odbora DZ za finance, kjer so obravnavali novelo odloka o pripravi proračunov za obdobje od 2018 do 2020.

Kot so sporočili s FS, so vabilo za sejo odbora, ki se je pričela danes ob 8.00 uri, prejeli šele ob 8.22 preko elektronske pošte. Poleg tega, da niso bili pravočasno povabljeni na sejo, njihovega mnenja ni bilo med gradivi, ki so bila uvrščena na sejo; fiskalni svet zato mnenja o stališču vlade ni mogel predstaviti na seji odbora, kar mu sicer nalaga zakon.

V fiskalnem svetu opozarjajo, da kot samostojen in neodvisen organ pripravljajo in javno objavljajo ocene proračunskih dokumentov in bi morali biti vabljeni na seje teles državnega zbora, ki obravnavajo mnenja fiskalnega sveta o proračunskih dokumentih in ostalih dokumentov, na katere mora svet podajati svoje mnenje po zakonu o fiskalnem pravilu .

V FS so nedavno opozorili, da previsoki javnofinančni izdatki na vrhu cikla povečujejo tveganja na dolgi rok, saj so izrazito prociklični. V odloku predvideno povečanje izdatkov v 2019 v višini 1,1 milijarde evrov je tudi v nasprotju s fiskalnim pravilom, ki v 2019 dovoljuje dvig izdatkov za največ 830 milijonov evrov, še izpostavljajo v FS.

 

Komentarji: