Spremembe v politiki, pravni državi in na okoljskem področju

Na kongresu Združenja manager o novi realnosti in življenju z virusom.
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar

V Portorožu se je začel kongres v organizaciji Združenja Manager o novi realnosti, ki jo prinaša covid-19. »Razmišljali smo, ali naj dogodek izvedemo ali ne, toda menedžerji moramo pokazati, da se vedemo odgovorno,« je povedala Medeja Lončar, predsednica Združenja Manager. Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo, je povedal, da je zadovoljen z akcijskim načrtom za dvig produktivnosti – označil ga je za biblijo preroda Slovenije –, ki ga je pripravila ekipa okrog Dušana Mramorja. Ta bo v nadaljevanju kongresa načrt tudi pripravil.

FOTO: Uroš Hočevar
FOTO: Uroš Hočevar


Produktivnost v Sloveniji je lani dosegala 81,2 odstotka produktivnosti povprečja EU po številu zaposlenih. Avstrija je imela lani za 52,2 odstotka večjo produktivnost glede na število delovnih ur. Združenje Manager je tako v sodelovanju z ljubljansko ekonomsko fakulteto in gospodarskim ministrstvom pripravilo akcijski načrt za večjo rast produktivnosti, koordinirala pa ga je ekipa okrog Dušana Mramorja. Gre za nabor ukrepov na več različnih področjih, katerih glavni cilj je večja blaginja. Skupina je pripravila 18 ukrepov in usmeritev. Za te pa je potrebno nekaj predpogojev. »Spremeniti je potrebno politični sistem, pravni sistem in okoljevarstveno področje,« je povedal Dušan Mramor.

Preberite tudi: Če bomo dosegli družbeni konsenz, bomo na dolgi rok vsi bolje živeli


Okrogla miza: Kako načrt postaviti v življenje


Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo, je napovedal posodobitev železniške infrastrukture v višini 450 milijonov evrov. Po njegovih besedah, bo po izgradnji drugega tira nastal ozko grlo, zato je potrebno prenoviti praktično celotno železniško omrežje, skupaj z zasebnim kapitalom tudi ljubljansko železniško postajo.
 

Manager leta Enzo Smrekar


Upravni odbor Združenja Manager je za menedžerja leta 2020 izbral Enza Smrekarja, glavnega direktorja Atlantic Droge Kolinske in podpredsednika uprave za delikatesne namaze, Donat Mg in internacionalizacijo v Atlantic Grupi. Smrekar je poslovno pot začel v Philip Morrisu, nato pa vodil podjetja Diageo - UDV, Smrekar Consulting in Drogo Kolinsko, od leta 2010, ko je uspešno izpeljal prodajni proces Droge Kolinske Atlantic Grupi, pa Atlantic Drogo Kolinsko.

Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar

Preberite še:

Komentarji: