Inflacija se umirja, a gre lahko spet navzgor

Letna rast cen pri nas naj bi se poleti znižala pod tri odstotke, napoveduje Consensus. Gospodarske razmere se zadnje čase izboljšujejo, ugotavlja BS.
Fotografija: Inflacija naj bi se letos postopoma umirila, kar naj bi spodbudilo zasebno potrošnjo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Inflacija naj bi se letos postopoma umirila, kar naj bi spodbudilo zasebno potrošnjo. FOTO: Jure Eržen/Delo

Letna inflacija v Sloveniji naj bi se letos zniževala, proti koncu leta naj bi se rahlo zvišala, nato pa naj bi v začetku prihodnjega leta znova upadla, izhaja iz januarskih napovedi skupine Consensus. Analitiki predvidevajo, da se bo poleti in na začetku jeseni medletna rast cen pri nas umirila pod tremi odstotki, kar naj bi ugodno vplivalo tudi na našo zasebno potrošnjo, ki je lani stagnirala. V Consensusu napovedujejo, da se bo povprečna letna inflacija z lanskih 7,5 odstotka letos znižala na 3,2, prihodnje leto pa na 2,4 odstotka, kar je še nad dvoodstotnim ciljem ECB.

Stopnja inflacije pri nas se je že  decembra znižala bolj od pričakovanj, na 4,2 odstotka, kakšna je bila mesečna in letna rast cen v januarju, pa bomo izvedeli prihodnji teden, 6. februarja. Statistični urad sicer objavlja najnovejše inflacijske številke na zadnji dan v tekočem mesecu, tokrat pa bo naredil izjemo, saj bo tako kot vsako leto spet na novo določil uteži za indekse cen življenjskih potrebščin. Te bodo v letu 2024 temeljile na povprečju izdatkov iz raziskovanja Poraba v gospodinjstvih za leto 2022, preračunanih na cene iz decembra 2023. Na Sursu še napovedujejo, da bodo posodobili tudi seznam izdelkov in storitev ter seznam prodajnih mest, na katerih spremljajo gibanje cen.

Kar zadeva letošnjo gospodarsko rast, v Consensusu pričakujejo, da se bo pri nas okrepila z lanskih 1,4 na 2,2 odstotka (kar je nekaj manj od njihovih prejšnjih projekcij), prihodnje leto pa naj bi se zvišala na 2,5 odstotka. Po njihovih napovedih lahko računamo na živahno rast investicij, tudi s pomočjo evropskih sredstev, ki smo jih prejeli po lanskih poplavah. Potencialno tveganje za nižji izvoz in rast sicer vidijo predvsem v gospodarskih težavah Nemčije.

Kmalu bodo na voljo tudi prvi podatki o gospodarski rasti v lanskem zadnjem četrtletju in s tem v celotnem letu 2023, Surs jih bo objavil 14. februarja.

Napoved Inflacija
Napoved Inflacija

BS: Gospodarske razmere se izboljšujejo

V evrskem območju se je v lanskem zadnjem četrtletju nadaljevalo ohlajanje gospodarske aktivnosti, v prihodnjih mesecih pa je tudi tam pričakovati nadaljnje umirjanje inflacije, ki se je sicer ob koncu leta nekoliko povišala. Podatki za našo državo so za odtenek spodbudnejši. »V Sloveniji se v zadnjem času kažejo nekateri znaki okrevanja, inflacija se postopoma umirja, trg dela je še naprej robusten, medletna rast plač pa ostaja visoka,« ugotavlja Banka Slovenije v najnovejšem pregledu makroekonomskih gibanj.

Ob tem, ko so se gospodarske razmere v Sloveniji po razpoložljivih kazalnikih v zadnjih mesecih nekoliko izboljšale, so v BS pripravili tudi modelsko oceno, ki nakazuje, da je bila gospodarska rast v zadnjem četrtletju lani približno 1-odstotna. Če se bodo te projekcije naše centralne banke uresničile, se bo Slovenija uspešno izognila recesiji.

Komentarji: