Izziv prihodnosti: do dobrih rezultatov na pravi način

30 let Združenja Manager: Sodobni voditelj mora zagotoviti dobre poslovne rezultate in poskrbeti za razvoj človeškega kapitala
Fotografija: Menedžerji pridobivajo mehke veščine in nova znanja. Foto Jure Eržen
Odpri galerijo
Menedžerji pridobivajo mehke veščine in nova znanja. Foto Jure Eržen

Ljubljana – Združenje Manager (ZM) praznuje pomemben jubilej: v soboto je minilo 30 let od ustanovnega zbora Društva poslovodnih delavcev Slovenije, predhodnika združenja. Društvo z okoli 250 člani je preraslo v združenje skoraj 1200 menedžerjev, skrbi za njihov strokovni razvoj, etično delovanje ter nagrajuje izstopajoče dosežke.

Če je bil namen ustanoviteljev združenja, da tedanjo poglavitno direktorsko referenco – družbenopolitično primernost – zamenjata znanje in strokovnost, se je ta vloga do danes spremenila. Menedžer mora še vedno zagotavljati dobre poslovne rezultate ter rast in razvoj podjetja, a za uspešno poslovanje prihajajo v ospredje tako imenovane mehke veščine: sposobnost reševanja kompleksnih težav, kritično razmišljanje, ustvarjalnost, upravljanje s človeškim kapitalom, čustvena inteligenca, storitvena usmerjenost, pogajalske veščine in kognitivna fleksibilnost. Do dobrih rezultatov mora priti na drugačen način, kar je osrednje sporočilo združenja ob visokem jubileju.


Z enakimi sredstvi narediti več


Kot pojasnjuje izvršna direktorica združenja Saša Mrak, mora menedžer skrbeti za razvoj človeškega kapitala, zavzetost in opolnomočenost zaposlenih. Dobrih kadrov na trgu dela primanjkuje oziroma imajo veliko možnost izbire doma in v tujini, zato se mora delodajalec potruditi, da jih pritegne in zadrži. Pri tem so ključni odnosi na delovnem mestu, motivacija in možnosti za strokovno rast zaposlenih. Samo s takšno ekipo je mogoče doseči večjo produktivnost, visoko dodano vrednost in višje plače, poudarja Mrakova in pravi, da morajo menedžerji poskrbeti za to, da podjetje slabše plačana dela avtomatizira, delavce pa prekvalificira.

Slovenski menedžerji se nove paradigme večinoma dobro zavedajo in so po besedah Saše Mrak spremembam zelo naklonjeni. Izobraževanja združenja povezujejo mehke veščine in nova znanja, ponujajo pa tudi treninge, ki slušateljem pomagajo prenašati znanje v prakso. »Dojeti morajo, kaj pomeni delati v mešanih timih, kaj pomeni avtonomnost, da zaupanje prinaša odgovornost.« Rezultati ne pridejo čez noč, to je tek na dolge proge, dodaja Mrakova, a po njenem je primerov dobre prakse že toliko, da kar kličejo k posnemanju.

Za uspešno poslovanje je pomembno tudi nagrajevanje. Združenje je zato predlagalo družbeni dogovor za višje plače, v katerem vidi ključ za gospodarsko rast ter povečanje konkurenčnosti in produktivnosti ob neugodni demografiji in gibanjih na trgu dela. To pomeni: z enakimi sredstvi narediti več, ne delati dlje in bolj intenzivno. Menedžerji naj bi iskali rešitve za višjo dodano vrednost in produktivnost, višje neto plače pa bi Slovenijo približale najrazvitejšim državam in preprečile odliv najboljših kadrov, je prepričan predsednik združenja Aleksander Zalaznik.


Etika, ena od temeljnih vrednot


Naslednji poudarek v prihodnosti menedžerskega delovanja so vrednote. Etika je ena od petih temeljnih. V združenju opozarjajo, da se ne smejo ponoviti slabe prakse iz obdobja gospodarske krize, ko so posamezniki izkoriščali položaj moči. Poleg izobraževanja ter prenosa dobrih praks in dobrih zgledov k temu pripomoreta tudi etični kodeks in častno razsodišče pri ZM.

ZM jpg
ZM jpg


Prav tako je domala od začetkov združenja v fokusu uravnoteženost spolov. Znotraj ZM je izredno dejavna sekcija menedžerk, upravni odbor pa je lani podprl tudi zakonsko reševanje vprašanja uravnoteženosti spolov. Ob zdajšnji hitrosti bi namreč za premostitev razlik potrebovali sto let. Razvijanje kulture raznolikosti bo eden od pomembnih izzivov v prihodnje, združenje ga udejanja pod blagovno znamko Vključi.Vse.


Ugledna in pisana združba


V skoraj 1200-članski asociaciji je zastopanih pet generacij; najstarejši član šteje 82, najmlajši pa 26 let. V tridesetih letih ji je načelovalo 11 predsednikov, združenje je podelilo za več kot 97.000 evrov štipendij in subvencij sklada za štipendiranje in talente, izdalo je 43 revij MQ. Člani prihajajo predvsem iz velikih in srednjih podjetij, zastopana pa so tudi mala in mikro podjetja. Njihova dodana vrednost, plače zaposlenih in dobiček na zaposlenega občutno presegajo gospodarsko povprečje.

Izstopajoče dosežke svojih članov združenje že ves čas nagrajuje. Doslej so podelili 34 priznanj za menedžerja leta, 17 za življenjsko delo, 20 za mladega menedžerja, 48 priznanj artemida za menedžerke, ki so prebile stekleni strop, 27 priznanj vključi.vse in 75 zlatih priznanj za člane, ki so v združenju že dvajset let.

Komentarji: