Jeff Bezos ostaja najbogatejši človek na svetu. A kako bo na njegovo premoženje vplivala ločitev?

Ustanovitelj Amazona je eden od le štirih bogatašev, ki jim je v zadnjih dveh desetletjih uspelo obdržati naziv najbogatejšega človeka na svetu.
Fotografija: V Jeffovi lasti je za zdaj 16 odstotkov delnic družbe, a njegova soproga naj bi bila upravičena do polovice premoženja. FOTO: Jim Watson/AFP
Odpri galerijo
V Jeffovi lasti je za zdaj 16 odstotkov delnic družbe, a njegova soproga naj bi bila upravičena do polovice premoženja. FOTO: Jim Watson/AFP

Tako kot raste dobiček, ki ga kuje spletna trgovina Amazon, raste tudi premoženje njenega ustanovitelja Jeffa Bezosa. Uspelo se mu je namreč obdržati na vrhu Forbesove lestvice najbogatejših ljudi na svetu. Njegovo premoženje je ocenjeno na 131 milijard dolarjev (115 milijard evrov). V primerjavi z letom 2017 se mu je znesek na bančnem računu povečal za 19 milijard dolarjev (16,7 milijarde evrov), navaja Forbes.

Najpomembnejše vprašanje, s katerim se ta hip najverjetneje ubada Bezos, pa je, koliko od tega nepredstavljivega zneska mu bo ob ločitvi vzela soproga MacKenzie Bezos, s katero se ločujeta po 25 letih zakona. Če gre verjeti Bezosu, bo razhod minil v prijateljskem vzdušju – kot je dejal milijarder, ostajata prijatelja, starša in partnerja v številnih projektih. 

Morda, če bo soproga zmogla čez govorice, ki jih je objavil National Enquirer, da je imel Bezos ljubezensko razmerje s televizijsko voditeljico Lauren Sanchez. Lastnik Amazona je izdajatelja tabloida obtožil izsiljevanja in groženj. Iz uredništva National Enquirerja so mu menda poslali sporočilo, da bodo objavili fotografije, na katerih je s Sanchezovo, ter sporočila, ki sta si jih izmenjevala po twitterju. 

Če ji bo uspelo od soproga iztržiti polovico premoženja, bo postala najbogatejša ženska na svetu. FOTO: Danny Moloshok/Reuters
Če ji bo uspelo od soproga iztržiti polovico premoženja, bo postala najbogatejša ženska na svetu. FOTO: Danny Moloshok/Reuters


A za Bezosovo premoženje je precej bolj pomembno, kako bo ločitev vplivala na lastništvo v Amazonu. V Jeffovi lasti je za zdaj 16 odstotkov delnic družbe, a njegova soproga naj bi bila upravičena do polovice premoženja, ki sta ga zakonca zaslužila v času zakona. Ali sta podpisala predporočno pogodbo, ni znano, sta pa Amazon ustanovila po poroki – MacKenzie je bila v podjetju nekaj časa celo prva računovodkinja.

Če ji bo uspelo od soproga iztržiti polovico premoženja, bo postala najbogatejša ženska na svetu. 

Jeff Bezos je eden od le štirih posameznikov, ki so v zadnjih dveh desetletjih obdržali naziv najbogatejšega človeka na svetu. Pred njim je to uspelo ameriškemu vlagatelju Warrenu Buffettu, ustanovitelju Microsofta Billu Gatesu in mehiškemu bogatašu Carlosu Slimu Helu. Gates je bil na vrhu lestvice kar 12 let, med letoma 2001 in 2017, in če ne bi dela svojega premoženja (natančneje 35,8 milijarde dolarjev oziroma 31 milijard evrov) podaril svoji dobrodelni fundaciji, bi bil še danes na vrhu, čeprav za mišjo dlako (oziroma dolar). 

Jeff Bezos ostaja najbogatejši človek na svetu. FOTO: AP
Jeff Bezos ostaja najbogatejši človek na svetu. FOTO: AP


Bezosu na drugem in tretjem mestu na lestvici najbogatejših Zemljanov sledita prav omenjena dva, Bill Gates in Warren Buffett. 

Če so tako najbogatejši trije Zemljani trdno zasidrani na svojih mestih, pa je bilo nižje po lestvici več sprememb. Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg je izgubil tri mesta in končal kot osmi najbogatejši, nekdanji newyorški župan Michael Bloomberg pa je pridobil dve mesti in se uvrstil na deseto mesto.

Medtem ko je Bezos na letni ravni še povečal premoženje, pa je Gatesovo premoženje manjše za 6,5 milijarde dolarjev (5,7 milijarde evrov) in po oceni revije Forbes znaša 90 milijard dolarjev (79 milijard evrov). Na tretjem mestu ima Buffett 82,5 milijarde dolarjev (72 milijard evrov), kar je 1,5 milijarde (1,3 milijarde evrov) manj kot v prejšnjem letu.

Med 20 najbogatejšimi Zemljani sicer tudi tokrat prevladujejo Američani – med prvo dvajseterico jih je letos 14.

Komentarji: