Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Jeseni odprtje nove proizvodne linije

SmartMelamine z novimi izolacijskimi materiali, investicija vredna 7 milijonov evrov.
Direktor Melamina Srečko Štefanič in Damjan Murn, direktor SmartMelamine. FOTO: Simona Fajfar/Delo
Direktor Melamina Srečko Štefanič in Damjan Murn, direktor SmartMelamine. FOTO: Simona Fajfar/Delo
Simona Fajfar
22. 5. 2018 | 13:16
22. 5. 2018 | 13:26
3:44
Kočevje – Podjetje SmartMelamine, ki sta ga ustanovila kemična tovarna Melamin in nemško podjetje OMPG, bo jeseni začelo redno proizvodnjo popolnoma novih izolacijskih materialov na bazi melaminskih flisov. Nova proizvodna linija je investicija, vredna sedem milijonov evrov.

V prostorih kemične tovarne Melamin, kjer imajo 190 zaposlenih, so konec preteklega leta postavili novo proizvodno linijo hčerinskega podjetja SmartMelamine. To podjetje so ustanovili sredi leta 2015 in je v polovični lasti Melamina in družbe Ostthüringische Materialprüfgesellschaft für Textill und Kunststoffe Gmbh (OMPG). Sedež ima v Kočevju, proizvajajo pa nove melaminske flise, s katerimi želijo posegati po novih nišah melaminske kemije.

Svetovna inovacija

Material, ki ga sedaj poskusno proizvajajo, so razvili v Nemčiji. »To je svetovna inovacija, saj je edinstven material, s katerim postavljamo nove standarde,« pravi Damjan Murn, direktor SmartMelamina. Je organski material, ki ne gori, hkrati pa ima nadpovprečno termično in akustično izolativnost, poleg tega pa je zelo lahek.

»Pri prodaji merimo na več segmentov, od trga mobilnosti oziroma pri proizvodnji avtomobilov, vlakov, letal, ladij do uporabe pri filtraciji vročih plinov in protipožarnih oblačilih,« pravi Murn. Proizvodna linija, ki je bila postavljena konec preteklega leta, sedaj poskusno obratuje. Pričakujejo, da bodo prve izdelke – netkan tekstil –, prodali še letos. Na leto bodo lahko naredili od 1500 do 2000 ton tega novega izolacijskega materiala. Damjan Murn ocenjuje, da bo prodor na trg z novim materialom verjetno počasen in dolgotrajen, vendar pa jim gredo nekateri standardi, predvsem na področju protipožarne varnosti, precej na roko.

Večmilijonska naložba

Naložba v novo proizvodno linijo je bila investicija, vredna sedem milijonov evrov, čeprav so Nemci prvotno ocenjevali, da bi za zagon proizvodnje potrebovali 30 milijonov evrov. »Z ustanovitvijo skupnega podjetja in postavitvijo linije v Melaminu smo na kemijskem delu proizvodnje dosegli sinergijo, kar je investicijo znižalo na sedem milijonov evrov,« pravi Srečko Štefanič, direktor Melamina, o naložbi, za katero so dobili 3,1 milijona državnih in evropskih nepovratnih sredstev.

Z novo proizvodno linijo so v SmartMelaminu zaposlili 26 ljudi, tako da jih je v prostorih Melamina skupno 216. Z načrtovano širitvijo proizvodnje novega izolacijskega materiala pa bodo potrebovali še nove.
Sicer je Melamin lani imel rekordno realizacijo v višini 50 milijonov evrov in dobiček v višini 2,4 milijona evrov. Večino izvoza oziroma 90 odstotkov so realizirali v evropskem prostoru, s tem, da so lani prodajo zvišali za 21 odstotkov oziroma za 6,5 milijona evrov.

Uveljavljeni po Evropi

V Evropi so uveljavljeni kot proizvajalec smol za papirno in gradbeno industrijo ter impregniranih dekorativnih papirjev za pohištveno industrijo. V svetovnem merilu pa postajajo prepoznavni z izdelki za lakarsko in gumarsko industrijo. »Z jasno začrtano vizijo in strategijo želimo postati eden najpomembnejših igralcev v niši modificiranih melaminskih smol,« pravi Štefanič.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine