Kaj snuje Ring ob nameri za prevzem Cinkarne

Ponujena cena: Nizka celo za portfeljsko naložbo, skupščina deli tri četritne lanskega dobička
Fotografija: Zaradi nameravanega prevzema bo na današnji skupščini verjetno precej pestro. Foto Mavric Pivk
Odpri galerijo
Zaradi nameravanega prevzema bo na današnji skupščini verjetno precej pestro. Foto Mavric Pivk

Ključni cilj dane prevzemne namere ostaja skrit. Ponujena cena je namreč skoraj nespodobno nizka. Bo pa zaradi namere verjetno bolj pestra od pričakovanj današnje skupščine celjske kemične tovarne. Ring s finančno pomočjo sklada KKR (ta je v Sloveniji lastnik Telemacha in prevzema Pro plus) napoveduje prevzem celjske kemične tovarne Cinkarna Celje. Za delnico ponuja 220 evrov, po izplačilu dividende. Da je ponudba nizka, kaže že včerajšnje gibanje tečaja delnic, ki se je povzpel za več kot osem odstotkov na 259 evrov.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


Cinkarna Celje ima danes skupščino delničarjev, na kateri bodo po predlogu uprave družbe razdelili 26,52 evra dividende za delnico. Za dividende bodo tako, če bo predlog sprejet, razdelili tri četrtine lanskega dobička. Po včerajšnji podražitvi delnic pa to še vedno prinaša več kot 10-odstotni dividendni donos. To je drugi največji med družbami, uvrščenimi na Ljubljansko borzo.


Zatišje med lastniki


»Vsak lastnik se bo moral odločiti takrat, ko bo ponudba dana,« je o prevzemni nameri dejal generalni direktor Cinkarne Tomaž Benčina. O realnosti predlagane cene 220 evrov za delnico in 26,52 evra dividende za leto 2017, kar je predlog delničarjem za današnjo skupščino, Benčina ni želel govoriti: »Tega ne morem komentirati.«

Največji lastniki Cinkarne so Modra Zavarovalnica (20 odstotkov), DUTB (14,5 odstotka) in SDH (11,4 odstotka). Cinkarna Celje je sicer na seznamu države za privatizacijo. Prvi odzivi največjih lastnikov pa so zadržani. V Modri zavarovalnici so včeraj poudarili, da je Cinkarna ena najuspešnejših družb v Sloveniji, ki v svoji panogi dosega nadpovprečne rezultate. V DUTB pravijo, da bodo namero proučili, pa tudi v SDH so bili skopi s komentarji.


Več po skupščini


Benčina predvideva, da bo več o razpoloženju delničarjev in napovedanem prevzemu znanega danes. »Dosti več od podatkov iz namere o prevzemu ne vem. Uprava ima omejene možnosti, saj gre za lastniške zadeve, ki jih praviloma ne komentiramo. So nas pa predstavniki podjetja Anatol danes (v ponedeljek zjutraj – op.p.) obiskali,« je povedal Benčina. Po njegovih besedah so izrazili namero o dolgoročni rasti Cinkarne in »vse tisto, kar prevzemniki ponavadi obljubljajo«. Dodal je, da pred tem med podjetjem Anatol in Cinkarno ni bilo nobenega stika.

O poslovanju Cinkarne v prvem polletju 2018 je Benčina dejal, da se izpolnjujejo napovedi uprave o umirjanju trgov, prodajnih cen pigmenta titanovega dioksida, a na drugi strani tudi cen repromateriala. Svetovno povpraševanje se je stabiliziralo že v prvem trimesečju, ponudba je dohitela povpraševanje, zaradi vzpostavljenega ravnotežja pa se je naraščanje prodajnih cen že spomladi ustavilo. A dobičkovne marže ostajajo razmeroma stabilne, čeprav lahko v drugi polovici leta pride do manjšega znižanja.


Več kot 100 milijonov proste likvidnosti


Cinkarna Celje je v zadnjih 12 mesecih ustvarila 34,8 milijona evrov čistega dobička. Rezultat je sicer rekorden in je posledica rasti cen glavnega izdelka – pigmenta titanovega dioksida. Ponujena prevzemna cena dosega manj kot šest čistih dobičkov družbe, kar je izjemno skromno celo za portfeljsko naložbo. Tudi če upoštevamo izrazito ciklično poslovanje Cinkarne z menjavami dobrih in slabih let, pridemo do ugotovitve, da ponujena cena ne daje nobene prevzemne premije. Vključujoč letošnji začetek leta, je Cinkarna v zadnjih desetih letih v povprečju pridelala 15,5 milijona evrov čistega dobička na leto. Prevzemniki tako ponujajo 12 čistih povprečnih čistih dobičkov družbe.

Ob tem pa je treba upoštevati še njen finančni položaj. Družba je imela konec marca kar 105 milijonov evrov več kratkoročnega premoženja od kratkoročnih obveznosti. Ob tem, da Cinkarna praktično nima nobenih posojil. Bolj jasno povedano, Cinkarna ima več kot sto milijonov evrov proste likvidnosti, s katero bi si lahko prevzemnik povrnil dobršen del kupnine.

Pogled v bilanco stanja Cinkarne Celje tako kaže, da prevzemnik za družbo dejansko ponuja zgolj 116 evrov oziroma 94,5 milijona evrov za celotno družbo. To pa je znesek, ki si ga lahko prevzemnik z izplačilom dobička povrne v manj kot treh letih.
Celjska družba ima kar nekaj pogojnih obveznosti, za katere ima oblikovane rezervacije. Za sanacijo okolja ima že oblikovanih 28 milijonov evrov rezervacij.


Odlično poslovanje


Cinkarna je v prvih treh mesecih letos ustvarila 13 milijonov evrov čistega dobička, kar je 86 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Prihodki od prodaje so se medletno povečali za 17 odstotkov in dosegli 52,5 milijona evrov. Rast prihodkov je predvsem posledica zvišanja cen izdelkov, saj se je količinska prodaja zmanjšala (lani so v prvih treh mesecih postavili prodajni rekord zaradi motenj v proizvodnji enega od konkurentov). V družbi napovedujejo, da so cene izdelkov dosegle vrh in da se lahko ob koncu leta začnejo že zmanjševati, saj je ponudba dosegla povpraševanje.

Lanski dobiček je znašal 28,8 milijona evrov, kar je skoraj dvakrat več kot predlani. Prihodki od prodaje so se povečali za 11 odstotkov in dosegli 188,7 milijona.


Kdo je Anatol?


Družba Anatol, ki sodi v skupino Martens Management group, ta pa je pod okriljem avstrijskega Ringa, naj bi za delnice Cinkarne Celje ponudila 220 evrov. Ring je v Sloveniji znan predvsem po prevzemu Heliosa, ki pa ga je skupaj s svojo družbo premazov že prodal japonski korporaciji Kansai. V Sloveniji je sklad lastnik še Nika iz Železnikov.

Komentarji: