Predstavitvena informacija

Kako do stanovanja brez prihrankov?

Večina ljudi želi tekom življenja rešiti lastno stanovanjsko vprašanje. Naj ne ostane le pri željah. Kot ugotavlja Zveza potrošnikov Slovenije, so se lani cene stanovanjskih nepremičnin dvignile za okoli desetino, a je bilo kljub temu število transakcij največje v zadnjem desetletju.
Fotografija: Stanovanjski kredit je le eden od korakov na poti do lastnega doma. Foto: SKB
Odpri galerijo
Stanovanjski kredit je le eden od korakov na poti do lastnega doma. Foto: SKB

Najpogosteje so lastnika zamenjale rabljene nepremičnine, večinoma stanovanja. Toda, kako kupiti stanovanje, če nimamo lastnih sredstev, niti si ne moremo denarja izposoditi od staršev in prijateljev? S stanovanjskim kreditom, ki je namenjen reševanju stanovanjskega problema z namenom nakupa, gradnje ali prenove nepremičnine.

Stanovanjski kredit pa je le eden od korakov na poti do lastnega doma – prenesite priročnik in preverite, kako se je potrebno lotiti iskanja vaše sanjske nepremičnine!

Kreditna sposobnost in višina kredita
 
Banka najprej preveri kreditno sposobnost stranke. Višina maksimalne mesečne anuitete je odvisna od višine strankinih prihodkov in morebitnih že obstoječih obremenitev iz naslova kreditov ali lizingov. Kreditno sposobnost lahko dodatno zniža bližajoča se upokojitev in odločitev, da se najema kredit s spremenljivo obrestno mero, ki ima vračunano dolgoročno pričakovano rast referenčne obrestne mere. To slednje stranki zagotavlja, da v primeru rasti referenčne obrestne mere (sedaj je negativna) obremenitev njenih prihodkov ne bo ušla v zaskrbljujoče višave in s tem ogrozila odplačevanje kredita in lastništvo nepremičnine stranke.
 
Posameznik s povprečno (in zaenkrat še neobremenjeno) slovensko plačo lahko ob maksimalni obremenitvi prihodka dobi okoli 150.000 evrov dolgoročnega kredita. Seveda je edino logično, da stranka, s pomočjo banke, sposobnost odplačila dolga oceni kar se da realno - upoštevati je nujno morebitna tveganja, ki se v naslednjih 20, 25 letih seveda lahko pojavijo (izguba službe, bolezen, rast referenčne obrestne mere …).

Posameznik s povprečno (in za zdaj še neobremenjeno) slovensko plačo lahko ob maksimalni obremenitvi prihodka dobi okoli 150.000 evrov dolgoročnega kredita. Foto: SKB
Posameznik s povprečno (in za zdaj še neobremenjeno) slovensko plačo lahko ob maksimalni obremenitvi prihodka dobi okoli 150.000 evrov dolgoročnega kredita. Foto: SKB


Najnižja začetna anuiteta še ne pomeni najbolj ugodnega kredita
 
Pri najemu stanovanjskega kredita višina začetne anuitete nikakor ni edini kriterij po katerem bi se morali odločati. Preplačilo kredita določi obrestna mera kredita. Ta je v primeru, da je fiksna, znana za celotno odplačilno dobo in to seveda tudi pomeni enako anuiteto celotno doplačilno dobo.

Spremenljiva obrestna mera pa se že kot samo ime pove spreminja celotno odplačilno dobo. Skupna obrestna mera, ki določi končno preplačilo kredita, je sestavljena iz referenčne obrestne mere in pribitka. Težava je v tem, da je referenčna obrestna mera (običajno se uporablja 3 ali 6 mesečni Euribor) spremenljivka, ki lahko bistveno spremeni višino anuitete in končno preplačilo kredita. Trenutno je sicer celo negativa a se bo v naslednjih letih prej ko slej pričela dvigovati. Njeno povprečje v zadnjih 20 letih je bilo skoraj 2 %, najvišja pa je bila jeseni 2008, ko je presegla celo 5 %.
 
Kredit s fiksno obrestno mero stranki na dolgi rok kljub višji startni mesečni anuiteti prinaša varnost, saj stranka že ob najemu kredita točno ve, koliko kredita bo vrnila, kredit s spremenljivo obrestno mero (in nižjo začetno anuiteto) pa lahko na koncu pomeni precej višji znesek poplačila, seveda pa tudi nevarnost drastičnega povišanja anuitete in posledično težave pri odplačevanju.
 
Gre tudi skoraj brez pologa
 
V praksi je dolgo veljalo, da banke niso želele kreditirati celotnega nakupa nepremičnin, temveč so od iskalcev kredita zahtevale »polog« v višini vsaj petine zahtevanih sredstev, pogosto pa vsaj tretjinsko lastno udeležbo. V posebnih ponudbah so bili lastni deleži neredko še višji.
V SKB banki pa so prisluhnili tudi kreditojemalcem z minimalnimi lastnimi sredstvi – ti lahko pri banki najamejo ugoden stanovanjski kredit tudi zgolj s 5 % lastnih sredstev, ki jih ob odobritvi kredita stranka mora že imeti na svojem (ali partnerjevem) osebnem računu.

Preverite informativni izračun!

Prihodnost je nov dom – s SKB stanovanjskim kreditom

Ob najemu SKB stanovanjskega kredita vam:


•    ponujamo celovito svetovanje in individualno obravnavo – poiščemo optimalno rešitev;
•    preverimo vse kreditne možnosti, ki so za vas najugodnejše – vas z odplačevanjem ne preobremenimo; 
•    preverimo skladnost nepremičnine z zakonodajo – vaš nakup želene nepremičnine je res varen;
•    ob najemu kredita s fiksno obrestno mero za 25 let zagotovimo nespremenjen mesečni obrok 25 let – brez skritih presenečenj!