Kevin Systrom in Mike Krieger

Profil: ustvarjalca priljubljene aplikacije Instagram zapuščata podjetje
Fotografija: Ustanovitelja Instagrama Mike Krieger (levo) in Kevin Systrom se razhajata s šefom Markom Zuckerbergom. Foto Reuters
Odpri galerijo
Ustanovitelja Instagrama Mike Krieger (levo) in Kevin Systrom se razhajata s šefom Markom Zuckerbergom. Foto Reuters

Računalniška programerja in poslovneža Kevin Systrom in Mike Krieger sta se seznanila med študijem na kalifornijski univerzi Stanford in nato po nekaj letih nabiranja izkušenj v kalifornijskih računalniških podjetjih leta 2010 ustvarila izjemno uspešno spletno aplikacijo Instagram, ki ponuja storitve družabnega omrežja ter skupno rabo fotografij in videoposnetkov.

Leta 2012 je aplikacijo, ki je imel takrat že sto milijonov uporabnikov, za milijardo dolarjev kupil Facebook. Njegov vodja Mark Zuckerbeg je takrat obljubil, da se bo Instagram tudi v prihodnje razvijal neodvisno pod vodstvom izvršnega direktorja Systroma in tehničnega direktorja Kriegerja. Systrom in Krieger sta nekaj let res lahko po svoje dodajala storitve čedalje uspešnejšemu Instagramu in jih ustvarjalno dopolnjevala, vendar se je takšno stanje nato deloma spremenilo.

Spremembe so se pravzaprav začele že, ko je moral Facebook začeti odgovarjati na vse ostrejše kritike, da slabo varuje podatke uporabnikov in neprimerno ravna z njimi. Med drugim je Evropska unija pred kratkim zahtevala od Facebooka, naj ustrezno okrepi varovanje podatkov uporabnikov aplikacij v Facebookovi lasti, sicer bo ukrepala proti njemu. V Facebooku so se tudi zaradi takšnih pritiskov začeli vmešavati v upravljanje drugih podjetij v njihovi lasti, med drugim je, denimo, Chris Cox, ki je pristojen za razvoj Facebookovih izdelkov, letos poleti začel nadzirati še razvoj izdelkov v Instagramu in takrat so se verjetno začele resneje zaostrovati napetosti med Systromom in Kriegerjem na eni strani ter vodilnimi ljudmi iz Facebooka na drugi.

Aplikacijo Instagram, ki sta jo ustvarila Systrom in Krieger, je medtem začela uporabljati že več kakor milijarda uporabnikov na mesec, po nekaterih predvidevanjih bo imel Instagram letos več kakor osem milijard dolarjev prihodkov in velja za podjetje z najhitreje rastočim dobičkom med vsemi podjetji v lasti Facebooka.

Štiriintridesetletni Systrom in dve leti mlajši Krieger sta prejšnji teden sporočila vodilnim ljudem v Instagramu in Facebooku, da odstopata s svojih položajev. Ustanovitelja Instagrama nista podrobno pojasnjevala, zakaj zapuščata podjetje, in o pravih razlogih za njun odhod lahko pravzaprav samo ugibamo. Systrom in Krieger sta povedala samo to, da se nameravata v prihodnje spet posvetiti »svoji radovednosti in ustvarjalnosti«.

Komentarji: