Kogeneracija v Kočevju z Italijani

Podpisali pismo o nameri za izgradnjo sistema kogeneracija na lesno biomaso
Fotografija: Koles gradi proizvodnjo lesnih lepljencev. Foto Simona Fajfar
Odpri galerijo
Koles gradi proizvodnjo lesnih lepljencev. Foto Simona Fajfar

Kočevje – V Kočevju sta kočevski župan Vladimir Prebilič in direktor italijanskega podjetja Mittelenergy SRL, Guiseppe Forlanelli, podpisala pismo o nameri za izgradnjo novega sistema kogeneracije na lesno biomaso. V tem načrtovanem zasebno-javnem partnerstvu naj bi uresničili štiri milijone evrov vredno naložbo, kjer bi proizvajali 5,2 MW toplote in 0,949 MW elektrike.

Občina bo v projektu prispevala stavbno pravico za postavitev kogeneracijskega bloka in se obvezala, da bo zagotovila odjem toplote. S tem računajo, je dejal Prebilič, da bodo občutno znižali ceno energije za ogrevanje prebivalcev, saj naj bi se cena znižala s sedanjih 90 evrov za MWh na 35 evrov.

Obenem pa naj bi s tem projektom soproizvodnje toplote in električne energije zagotovili dovolj toplote za podjetja v industrijski coni Lik, kjer se že gradijo ali pa se bodo gradila podjetja: Yaskawa bo postavila dve podjetji, kjer je vsaka naložba vredna po 25 milijonov evrov, Koles gradi proizvodnjo lesnih lepljencev, kar je investicija, vredna pet milijonov evrov, Rotis načrtuje postavitev nove tovarne, kar je naložba, ocenjena na pet milijonov evrov, Grča postavitev žage, kar je naložba v višini 8 milijonov evrov, žaga Pogorelc naj bi na pogorišču nekdanjega Nolika investirala tri milijoni evrov. V zaključni fazi pa so tudi pogovori za logistični center podjetja DB Schenker, kar bi bila investicija v višini treh milijonov evrov. Do leta 2020 naj bi, po ocenah kočevskega župana, ta podjetja zagotavljala okoli 800 novih delovnih mest.

Guiseppe Forlanelli, ki je s seboj pripeljal številno delegacijo gospodarstvenikov iz Pordenoneja oziroma s severa Italije, je sodelovanje z občino Kočevje ocenil kot izhodišče za investiranje v Sloveniji. S kočevskim projektom se bodo oktobra prijavili na razpis Eko sklada za subvencioniranje električne energije, tako da naj bi bili rezultati razpisa znani decembra. »Začetek gradnje je predviden v prihodnjem letu, tako da bi novo ogrevalno sezono začeli s cenejšo energijo,« pravi Vladimir Prebilič, ki je tudi zagotovil, da je na Kočevskem za ta projekt dovolj osnovnega materiala, biomase.

Komentarji: