Koronavirus potopil borze po vsem svetu

Ameriški indeks Dow Jones Industrial je včeraj doživel največji enodnevni padec v zgodovini.
Fotografija: Ameriški borzni indeks Dow Jones Industrial je včeraj doživel največji enodnevni padec v zgodovini. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ameriški borzni indeks Dow Jones Industrial je včeraj doživel največji enodnevni padec v zgodovini. FOTO: Reuters

Bojazen pred negativnimi učinki epidemije koronavirusa je včeraj ameriške borzne indekse potisnila proti dnu. Indeks Dow Jones Industrial je včeraj upadel za 4,4 odstotka, kar je največji enodnevni padec indeksa v njegovi zgodovini. Indeks S&P 500 je izgubil 3,5 odstotka vrednosti. Investitorji se bojijo, da bi koronavirus, ki se trenutno hitro širi po svetu, lahko povzročil podobno gospodarsko krizo kot je bila leta 2008.

Borzni analitiki opozarjajo, da se investitorji bojijo, da epidemije koronavirusa ni več mogoče ustaviti in da bo to prek blokad v globalnih dobavnih verigah povzročilo gospodarsko krizo. Številna ameriška podjetja imajo težave z dobavo izdelkov s kitajskega trga. Prelomnico za mnoge predstavlja hitro širjenje virusa na severu Italije, pristojne službe v ZDA pa prav tako ocenjujejo, da je pričakovati nove primere v ZDA.

Borzni indeksi so imeli včeraj slab dan tudi drugod po svetu. Britanski indeks FTSE 100 je včeraj izgubil 3,5 odstotka in je tako še poglobil padec zadnji dni. Indeks bi ob dodatnem padcu danes lahko zabeležil najslabši teden od izbruha evrske dolžniške krize leta 2011. Podobno je bilo na milanski borzi, kjer je indeks MIB upadel za 5,4 odstotka.

Borzni indeksi po svetu upadajo že šest dni zapored, medtem ko države po svetu, da bi zajezile širitev koronavirusa, omejujejo potovanja, zapirajo šole, odpovedujejo javne prireditve, poslovne konference, sejme ...

 

Preberite še:

Komentarji: