Labena z novimi kapacitetami za analizo bioloških zdravil

Inovativne rešitve na področju molekularne biologije - tudi nov pristop k oceni tveganja poškodb križnih vezi za nogometaše.
Fotografija: Vodja laboratorija za farmacevtsko analitiko Mira Kordiš Krapež, direktor Labene Borut Čeh, ustanoviteljica Labene Irena Lemut Čeh in vodja laboratorija za molekularno biologijo Rok Košir. FOTO: Manca Mrzelj/Delo
Odpri galerijo
Vodja laboratorija za farmacevtsko analitiko Mira Kordiš Krapež, direktor Labene Borut Čeh, ustanoviteljica Labene Irena Lemut Čeh in vodja laboratorija za molekularno biologijo Rok Košir. FOTO: Manca Mrzelj/Delo

Ljubljana - Podjetje Labena, ki skrbi za celostne rešitve v laboratorijski in procesni analitiki, v letu 2018 pa je bilo tudi eno izmed desetih nominiranih za Delovo podjetniško zvezdo - ob letošnji 25-letnici obstoja tudi širi svoje kapacitete. Odslej Labenin BIA Separations C.R.O. laboratorij v Ljubljani omogoča hitre in inovativne laboratorijske rešitve na področju molekularne biologije in analitike.

Ustanoviteljica podjetja in generalna direktorica skupine Labena Irena Lemut Čeh je ob uradnem odprtju laboratorija pojasnila, da njihovi začetki segajo v leto 1993, od takrat so se regijsko razširili, leta 2015 pa so razširili še dejavnost na omenjeni laboratorij. "Trajalo je nekaj let, ker se dejansko organsko širimo in počasi obnavljamo prostore, čeprav sta dva laboratorija. Laboratorij za farmacevtsko analitiko, ki dela s farmacevtsko industrijo in ga vodi Mira Kordiš Krapež, je že dolga leta v teku; leta 2015 smo namreč od podjetja Bia Separations iz Ajdovščine prevzeli dejavnost, ljudi, prostore in vse certifikate. Drugi pa je nov laboratorij za molekularno biologijo, ki ga vodi Rok Košir."  V omenjeno naložbo so od leta 2015 vložili najmanj štiri milijone evrov, financirali pa so jo s pomočjo posojila SID banke in Slovenskega podjetniškega sklada (skupaj 50 odstotkov), ostalo pa so investirali iz lastnih sredstev.
 

Z več kot 70 zaposlenimi


Direktor Labene Borut Čeh je pojasnil, da je bila prva pisarna v Ljubljani leta 1993, danes pa imajo še sedem pisarn v regiji, ki se nanašajo večinoma na prodajo, podporo in aplikacijo visokotehnološki opremi. Leta 2008 so odprli oddelek za raziskave in razvoj, tako da so registrirani tudi kot znanstvena institucija na Agenciji za raziskave in razvoj RS. V Labeni imajo več kot 70 zaposlenih in okoli 1500 partnerjev v celi regiji, s katerimi poslujejo. Pred dvema letoma so tudi ustanovili lastno proizvodnjo visoko kvalitetnega laboratorijskega pohištva. Želijo si, kot poudarja direktor Borut Čeh, pristati med največjimi regijskimi podjetji v ponudbi visokotehnološke opreme ter resen igralec na zahodnoevropskih trgih pri laboratorijski analitiki na področju farmacevtike in zdravstva.
 

Od analize zdravil...


Bia Separations C.R.O. je sestavljena iz analitičnega in molekularnega laboratorija. Kot pravi vodja Mira Kordiš Krapež, je bil analitski laboratorij Bia Separations C.R.O. ustanovljen prav tako leta 1993, glavna dejavnost pa je analizno preizkušanje zdravil, kontrola kakovosti zdravil in izvajanje projektov za znane naročnike, ki so velika farmacevtska podjetja. "Sodelujemo z naročniki, farmacevtskimi družbami v Sloveniji in tujini; naše stranke so iz Avstrije, Nemčije, Švice, Francije in Švedske. Smo registrirani pri ameriški agenciji za zdravila in trikrat certificirani: leta 2001, 2009 in 2014. Že od leta 2011 pa imamo dovoljenje za proizvodnjo zdravil, za analizno preizkušanje zdravil in analizno preizkušanje uvoženih zdravil. Ta certifikat nam omogoča sodelovanje s farmacevtsko industrijo."

Novi prostori obsegajo okoli 500 m2 laboratorijev in študijskih sob. FOTO: Manca Mrzelj/Delo
Novi prostori obsegajo okoli 500 m2 laboratorijev in študijskih sob. FOTO: Manca Mrzelj/Delo


Prostori obsegajo okoli 500 m2 laboratorijev in študijskih sob, kjer se pripravljajo projekti, analizna dokumentacija in izdajajo analizni certifikati. "Ponujamo HPLC tehniko (High performance liquid chromatography), letos pa nameravamo vpeljati tudi UPLC. Potem je tu še plinska kromatografija, testi raztapljanja in razni razvojni projekti. Med njimi smo najbolj ponosni na validacije življenjske dobe kromatografskih materialov, ki se uporabljajo pri proizvodnji biofarmacevtskih učinkovin ali pa pri proizvodnji proteinov, pridelanih iz humane plazme. Naročnikom nudimo še razvojne storitve analiznih postopkov, validacije analiznih postopkov, kontrolo kakovosti končnih izdelkov vhodnih surovin in še veliko drugega," je pojasnila Mira Kordiš Krapež.
 

... do molekularne biologije


Molekularni del je v bistvu nova pridobitev Labene, pa je izpostavil vodja laboratorija za molekularno biologijo Rok Košir in dodal, da so začeli v letu 2017 in v tem relativno kratkem času že dosti naredili. "Laboratorij je opremljen z različnimi biološkimi materiali, vključno z diagnostiko in z gensko spremenjenimi organizmi. S tem pokrivamo dejansko področja diagnostike, vede o življenju, biofarmacevtike, zato vam bomo karkoli v zvezi z 'DNA' ali s čim podobnim tudi naredili. Prostore za gojenje celičnih kultur smo odprli ta mesec, tako da bodo začeli obratovati v naslednjih dneh." Po Koširjevih besedah imajo trenutno v teku 20 različnih projektov, tako z domačimi razvojno-raziskovalnimi inštitucijami kot inštitucijami iz tujine.

Bia separations pokriva vse segmente, od diagnostike, biofarmacevtike, biotehnologije in akademije. FOTO: Manca Mrzelj/Delo
Bia separations pokriva vse segmente, od diagnostike, biofarmacevtike, biotehnologije in akademije. FOTO: Manca Mrzelj/Delo


Med drugim se ukvarjajo z okoljsko DNA, kar po besedah Roka Koširja pomeni, da lahko npr. izpred Kraške jame vzamejo vodo in ugotovijo, ali živi v tej jami proteus ali ne. Lahko tudi preverjajo, ali so v jezerih ali rekah prisotni invazivni organizmi, na primer paraziti. Celični laboratorij pa je podporna funkcija temu. "V celičnem laboratoriju delamo analize celičnih linij, ki se uporabljajo za proizvodnjo bioloških zdravil." Torej, kot poudarja Košir, gre za tri glavne segmente: biofarmacevtiko, diagnostiko in okoljsko aplikacijo.
 

Za hitrejše odkrivanje raka, pa do algoritmov za nogometaše

 
Kot pravi Rok Košir, so v laboratoriju delali analize za raka debelega črevesa - tj. detekcijo redkih mutacij v krvi, v plazmi; pa tudi detekcijo rezidualne bolezni. "To pomeni, da nekoga z levkemijo sicer ozdravijo, vendar pri tem na žalost ne ubijejo vseh celic. Zato se po določenem času ta kolon lahko začne spet razmnoževati in mi to lahko detektiramo hitreje kot  z dosedanjimi tehnikami."
 
Za ZDA pa delajo nekaj novega, in sicer bodo poskušali narediti nov pristop k oceni tveganja poškodb križne vezi - gre za multidisciplinarni pristop, tako genetike kot tudi fizioloških testov in življenjskega stila nogometašev, treninga itd. Na podlagi tega se po Koširjevih besedah naredi algoritem, ki bo znal za posameznega športnika napovedati, ali je bolj ali manj podvržen tem poškodbam; posledično se bo temu prilagodil tudi način treninga.  

"Direktno v diagnostiko se ne bomo vpletali, ampak bomo le podpora diagnostičnim inštitucijam, ki jim lahko razvijamo ali nove teste ali pa prenos njihovih obstoječih testov na modernejšo tehnologijo. 'Hot topic' v diagnostiki rakov je tekočinska biopsija, tj. neinvazivni način detekcije mutacij raka."
 

Odprtje laboratorija Bia separations C.R.O. v Ljubljani. FOTO: Manca Mrzelj/Delo
Odprtje laboratorija Bia separations C.R.O. v Ljubljani. FOTO: Manca Mrzelj/Delo


Načrti za prihodnost


Labena je v letu 2018 po besedah direktorja Boruta Čeha zabeležila malo več kot štiri milijone evrov prihodkov, kar predstavlja okoli 15-odstotno rast glede na predlani. Regija pa je imela 20-odstotno rast, in je beležila 8,9 milijona evrov prihodkov. "Dobiček v Sloveniji je bil okoli 350.000 evrov, to pa zato, ker smo imeli veliko investicij. Tudi zaposlili smo veliko ljudi. V skupini je sedaj 72 zaposlenih, v Sloveniji okoli 30 v laboratoriju. Trenutno imamo odprti dve zaposlitvi za laboratorij. Planirana rast je prihodkov pa je med 15 in 20 odstotki; pričakujemo tudi večji dobiček," je pojasnil Borut Čeh in dodal, da imajo v laboratoriju že doslej podpisanih pogodb za 95-odstotno zapolnjenost kapacitet. V načrtu je v naslednjih dveh letih še okrepiti zahodne trge.

Preberite še:

Komentarji: