Lipica v nov razpis za obnovo hotela Maestoso

Zaradi premalo gradbenikov, ki jih zanima prenova hotela, bodo v Lipici pripravili nov razpis.
Fotografija: Podobo novega hotela je zrisal arhitekturni biro Enota. FOTO: promocijsko gradivo
Odpri galerijo
Podobo novega hotela je zrisal arhitekturni biro Enota. FOTO: promocijsko gradivo

Kobilarna Lipica je v zadnjih nekaj letih prebrodila težko obdobje. Pestile so jo reorganizacije, težave z likvidnostjo, hotelski del pa je dobesedno ostal v preteklosti, saj že dolgo ni videl večje prenove. Zdaj se zdi, da so se zadeve vendarle začele premikati.

Predstavniki Kobilarne Lipica so pred nekaj meseci napovedali, da bodo januarja začeli prenovo hotela Maestoso, a se je zapletlo pri izbiri izvajalcev. Odzvala so se samo tri gradbena podjetja, kar je menda premalo za zagotavljanje konkurenčne cene, je pojasnila direktorica Lorela Dobrinja, direktorica Holdinga Kobilarne Lipica. Zaradi tega so se v Lipici odločili pripraviti nov razpis, ki ga bodo objavili predvidoma na začetku februarja.


Prenovili bodo tudi butični hotel Klub


Država je namenila Kobilarni Lipica deset milijonov evrov za prenovo dotrajanega hotela Maestoso. Za njegovo novo podobo naj bi poskrbel arhitekturni biro Enota, ki je prejel več mednarodnih nagrad in je že sodeloval pri gradnji številnih hotelskih in termalnih objektov, v Sloveniji pa ga morda najbolje poznamo po velnesu Orhidelia v Termah Olimia.



Prenovljeni hotel s štirimi zvezdicami bo imel povsem sodoben videz, vendar se bo kljub temu navezoval na konje in jahaške športe, saj bodo mnogi prostori namenjeni rekreaciji in športnim aktivnostim. Sobe bodo namenjene poglavitno trem kategorijam gostov: družinam, športnikom, ki se bodo namenili v Lipico na aktivni dopust, in gostom iz tamkajšnjega Casinoja. Obeta se tudi prenova bazenskega kompleksa, ki bo dostopen tudi zunanjim obiskovalcem. Poleg tega nameravajo goste privabiti v Lipico še s povsem novim velnesom in številnimi terapijami za dobro počutje. Med temi bo tudi hipoterapija oziroma fizioterapevtska dejavnost, ki se izvaja s pomočjo konj.

Po hotelu Maestoso bo na vrsti za obnovo tudi bližnji hotel Klub, ki so si ga v Lipici zamislili kot butični hotel s petimi zvezdicami. Za zdaj še niso razpisali datuma, kdaj naj bi se začela prva gradbena dela, a poudarjajo, da bi bilo dobro, če bi se tega lotili takoj po prenovi Maestosa.
 

Povezovanje turističnih ponudnikov


Direktorica Lorela Dobrinja je povedala, da se ne nameravajo povezati z nobeno mednarodno hotelsko verigo, ker je hotel z okolico Kobilarne preveč specifičen za medhotelsko sodelovanje. Kljub temu je poudarila nujo po sodelovanju z drugimi kraškimi turističnimi znamenitostmi, kot je na primer Park Škocjanske jame, saj bi s skupnim pristopom lahko turiste dlje časa zadržali na Krasu.



Turizem trenutno cveti, zato ni težko snovati novih širokopoteznih načrtov. A kaj, če povpraševanje nenadoma upade ali če se začne nova gospodarska kriza? V Lipici odgovarjajo, da v preteklosti zaradi gospodarske krize niso imeli resnih težav, ampak je bilo za Kobilarno od nekdaj najbolj nevarno le pomanjkanje vizije.

Pred enim letom se je Javni zavod Kobilarna Lipica po sprejetju zakona preoblikoval v Holding Kobilarne Lipica, ki zdaj upravlja tako Kobilarno kot turistični del Lipice.

V Lipici niso pripravili javnega natečaja, na katerem bi izbrali izvajalca, gradbenim podjetjem so se odločili poslati individualna vabila k sodelovanju, podjetja pa so izbrali s seznama najboljših slovenskih gradbenih podjetij v letu 2017, ki so imela več kot 20 milijonov evrov prihodka.

Preberite še:

Komentarji: