Mercedes bo vodil Ola Källenius

Prvič na čelu Daimlerja direktor, ki ni Nemec. Dolgoletni šef Dieter Zetsche bo predsednik nadzornega sveta.
Fotografija: Nemški Daimler bo v prihodnje vodil dosedanji šef razvoja tega podjetja, 49-letni Šved Ola Källenius. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Nemški Daimler bo v prihodnje vodil dosedanji šef razvoja tega podjetja, 49-letni Šved Ola Källenius. FOTO: AFP

Iz nemškega Daimlerja so danes sporočili, da bo od prihodnjega leta to podjetje kot predsednik uprave vodil 49-letni Šved Ola Källenius. Na tem položaju bo zamenjal dolgoletnega prvega moža Dieterja Zetscheja, ki naj bi se z dosedanjega položaja umaknil po naslednji skupščini delničarjev ob koncu prihodnjega maja, hkrati naj bi takrat postal predsednik nadzornega sveta podjetja.

Petinšestdesetletni Zetsche, prepoznaven po značilnih brkih, je v Daimlerju že vse od leta 1976, pod njegovim vodstvom je znamka Mercedes-Benz postala številka ena po prodaji premijskih vozil na svetu. Ola Källenius je bil doslej član uprave, odgovoren za razvoj. Na vrhu podjetja ga čakajo velike preizkušnje. Daimler je bil ob stalni rasti zadnja leta zelo dobičkonosen, a tako kot druge avtomobilske družbe mora vlagati v razvoj električnega pogona in avtonomnih vozil, industrija pa se mora spoprijeti tudi z morebitno večjo souporabo avtomobilov, ob čemer naj bi bilo po nekaterih ocenah povpraševanje manjše kot v zadnjih desetletjih.Poleg tega se v Nemčiji še vedno vrti t.i. dizelska problematika, svoje avtomobile s tem pogonom mora popravljati tudi Mercedes.
 

Več iz te teme:

Komentarji: