Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Na skupščini Luke Koper samo delavski predstavnik ni dobil razrešnice

Luka tudi z morebitno z izterjavo vsega premoženja članov uprave Roberta Časarja in takratnih nadzornikov ne bi poravnala niti pravdnih stroškov.
Robert Časar na sodni obravnavi. FOTO: Šuligoj Boris/Delo
Robert Časar na sodni obravnavi. FOTO: Šuligoj Boris/Delo
29. 6. 2018 | 15:38
29. 6. 2018 | 19:29
4:45
Koper - Delničarji Luke Koper so podprli predlog države za zvišanje predlaganega zneska za dividende. Upravi in nadzornikom so podelili razrešnico, razen predstavniku delavcev v nadzornem svetu Mladenu Jovičiću. Seznanili so se poročilom o sodnih postopkih zoper nekdanje člane uprave Roberta Časarja in nadzornega sveta, iz katerega je razvidno, da so doslej za pravdne stroške porabili 1,72 milijona evrov in 400.000 evrov za posebno revizijo, ki je svetovala tožbe, nihče pa ne more napovedati, koliko bodo namenili še za preostale tri nedokončane primere. Od tožencev lahko izterjajo kvečjemu nekaj sto tisoč evrov.
 

Časar in nadzorniki imajo premalo premoženja


Iz poročila uprave izhaja, da je celotno premoženje članov Časarjeve uprave vredno približno 500.000 evrov, skupaj s premoženjem nadzornikov pa okoli 1,3 milijona evrov. Ker je premoženje članov uprave obremenjeno s hipotekami, je že dolgo jasno, da Luka tudi z morebitno z izterjavo vsega premoženja ne bo poravnala niti pravdnih stroškov, kaj šele prvotni škodni zahtevek 32,6 milijona evrov, zaradi katerega so sredi leta 2010 vložili tožbe za šest največjih in najbolj očitnih primerov, ki so po oceni revizije prinesli podjetju poslovno škodo.

Že pred več kot štirimi leti je tedanji predsednik uprave Gašpar Gašpar Mišič skupščini delničarjev predlagal tehten premislek o smiselnosti nadaljevanja pravdanja. Do tedaj je imelo podjetje nekaj manj kot milijon evrov stroškov. V zadnjih letih so odvetniki in sodne takse dodale še več kot 700.000 evrov stroškov.
 

Brez pojasnil o rezervacijah za tožbe


Luka Koper je že preverjala alternativno možnost reševanja sporov s toženci. Kljub nekaterim poskusom se niso mogli dogovoriti za poravnavo, ki bi bila sprejemljiva za Luko. Po nekaterih neuradnih ocenah bi namreč za odvetniške stroške in sodne takse v primeru odstopa od tožbe toženci lahko zahtevali celo 1,8 milijona evrov. Po neuradnem mnenju nekaterih članov nadzornega sveta Luke so posamezni toženci ujetniki svojih odvetnikov, ki se seveda zdaj nočejo več odpovedati dobremu zaslužku.

Na skupščini so navkljub nasprotovanju manjših delničarjev podprli predlog večinskega delničarja Slovenskega državnega holdinga, da namesto predlaganega zneska 14,7 milijona evrov za dividende namenijo 17,26 milijona evrov oziroma 1,23 bruto na posamezno delnico. Mali delničarji so želeli izvedeti, zakaj rezervacije na račun predvidenih tožbenih zahtev v višini 15,7 milijona evrov, če še ni sodnih odločitev. Vendar natančnega pojasnila niso dobili.

V Luki veseli kompromisnega predloga občine


Predsednik uprave Dimitrij Zadel je povedal, da so veseli odločitve koprske občine, da je pripravljena odstopiti od pritožbe glede podaljšanja prvega kontejnerskega pomola, če bo Luka izpolnila štiri pogoje: da se bo po dograditvi prvega pomola umaknila s t.i. nultega pomola, kjer pristajajo tovorne ladje in je ključnega pomena za razvoj potniškega prometa, da bo nekdanje skladišče blagovnih rezerv odstopila občini, ki bo stavbo namenila za izobraževalne, kulturne in znanstvene namene, da bo ustanovila sklad, v katerega bo vplačevalaa denar (v zaletku 200.000 evrov) za zmanjšanje negativnih vplivov pristanišča na mesto in da se bo primerih okoljskih nesreč na morju v reševanje vključile tudi dobro opremljene in izurjene reševalne službe Luke Koper.

Župan Boris Popovič je dejal, da so odnosi med lokalno skupnostjo in Luko Koper veliko boljši, ker pogovori med občino in Luko ves čas potekajo, to pa je prvi pogoj za hitrejši razvoj pristanišča. Podrobnosti še usklajujejo in jih bodo vse do ponedeljka, ko je predviden podpis pisma o nameri.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine