Nemirni jeklarji

Sindikat SKEI drugič v letu dni dosegel povečanje plač, sindikat KSS ne prekliče napovedi stavke
Fotografija: Mirko Hirci, sekretar Regijske organizacije SKEI Celje in Siniša Tadič, predsednik sindikata SKEI Štore Steel. Foto: Brane Piano/DELO
Odpri galerijo
Mirko Hirci, sekretar Regijske organizacije SKEI Celje in Siniša Tadič, predsednik sindikata SKEI Štore Steel. Foto: Brane Piano/DELO

Celje, Štore – Za 29. junij je v obratu jeklarna v družbi Štore Steell napovedana opozorilna stavka okoli 100 izmed 150 jeklarjev, ki delajo v težkih delovnih pogojih. Podpira jo Konfederacija slovenskih sindikatov (KSS), ki ni podpisala aneksa h kolektivni pogodbi, ki ga je izpogajal podjetniški Sindikat kovinske in elektro industrije (SKEI). Aneks seveda že velja za vse zaposlene in jim s 1. junijem povečuje plače za okoli 7 odstotkov, jeklarjem zagotavlja višji dodatek za pogoje dela, vsem delavcem pa ob koncu poslovnega leta tudi nagrado iz dobička družbe.

V KSS s tem niso zadovoljni, stavkovni odbor jeklarne pa je že po podpisu aneksa h kolektivni pogodbi, čeprav na pogajanjih ni sodeloval, napovedal opozorilno stavko. Opozorilno stavko so napovedovali že za 25. maj, a so jo tik pred zdajci preklicali, predsednik KSS Gvido Novak pa je vodstvo Štor Steela prijavil inšpektoratu za delo, tožilstvu pa kazensko ovadil direktorja Ivana Jurkoška in tehničnega direktorja Borisa Kumra zaradi kršenja pravic delavcev.

A sekretar Območne organizacije SKEI Celje Mirko Hirci in predsednik SKEI v Štrah Steelu Siniša Tadič menita, da je stavka odveč. Hirci spominja, da sta sindikata lani skupaj dosegla 2,5-odstotno povišanje plač, se z upravo dogovorila za udeležbo na dobičku in za višji regres od določenega v kolektivni pogodbi dejavnosti. Letos so se dogovorili še za povišanje nekaterih nadomestil in enkratnih pomoči, potem pa je aprila KSS dogovore zapustil, predsednik KSS v podjetju Roman Čelešnik pa je v obratu jeklarna z delavci ustanovil stavkovni odbor, ki formalno ni stavkovni odbor KSS.

Ta je najprej zahteval 30-odstotno povišanje plač, nato 23-odstotnega, a to jen za vodstvo pretirana zahteva.

Tadič je zdaj potrdil sporočilo uprave izpred nekaj dni, da so s 1. junijem osnovne plače vsem zaposlenim zvišali za 7 odstotkov, delavcem v jeklarni pa so za 30 odstotkov povišali količnik za izračun dodatka zaradi slabših pogojev dela. »To pri 174 urah na mesec delavcu navrže 255 evrov,« je povedal Tadič.

Komentarji: