Nov kontroverzni vihar za CBS

Presečišče: razrešitev spora v zvezi z lastništvom je zasenčil šefov spolni škandal
Fotografija: Negotovost v zvezi s lasnikom je zamenjala negotovost glede vodenja. Foto Reuters
Odpri galerijo
Negotovost v zvezi s lasnikom je zamenjala negotovost glede vodenja. Foto Reuters

Ameriška medijska družba CBS je pred kratkim rešila dolgotrajen spor s svojo nadrejeno družbo, vendar se je znašla v novih težavah, potem ko je kar dvanajst žensk obtožilo vodjo družbe CBS spolnega nadlegovanja.

Ameriška medijska družba CBS je nastala leta 2006, po razdelitvi nekdanje družbe Viacom, ki ima zelo dolgo zgodovino, na družbi CBS in Viacom. Družbo CBS je vse od njenega nastanka pred 12 leti vodil izvršni direktor Leslie Moonves, ki je uspešno opravljal svoje delo in pripomogel k temu, da CBS danes velja za peto največjo medijsko družbo na svetu po prihodkih, lani je imela 13,69 milijarde dolarjev prihodkov in 357 milijonov dolarjev čistega dobička, zaposlovala je skoraj 13.000 ljudi. Družba CBS je med drugim lastnica televizijske postaje CBS, ki deluje že več desetletij in velja za eno največjih ameriških komercialnih televizijskih hiš.

CBS je v 80-odstotni lasti družbe National Amusements, ki je tudi večinska lastnica Viacoma in si že nekaj časa prizadeva za ponovno združitev obeh podjetij, vendar so v CBS doslej temu dosledno nasprotovali. National Amusement je na začetku letošnjega leta začela vse odločneje pritiskati na družbo CBS in jo spodbujati k združitvi z Viacomom, zato je letos spomladi vodstvo CBS z Moonvesom na čelu vložilo tožbo proti National Amusements. Podjetju CBS takšne negotove razmere zaradi dolgotrajnega spora z nadrejeno družbo gotovo niso koristile, poleg tega mu je močno škodilo, ko se je julija letos razvedelo, da je šest žensk obtožilo vodjo CBS Moonvesa spolnih napadov in nadlegovanja.

CBS je prejšnji teden sporočil, da se je končno dogovoril z nadrejeno družbo National Amusements, da ta vsaj dve leti ne bo poskušala združiti CBS in Viacom. Dogovor bi gotovo koristil CBS, katerega poslovanje bi bilo po daljšem obdobju negotovosti stabilnejše in predvidljivejše, če se ne bi zgodil nov zaplet v vodstvu družbe. Ravno prejšnji teden se je javno oglasilo še šest žensk, ki so Moonvesa obtožile spolnih napadov in neprimernega spolnega vedenja. Moonves je spet zanikal vse obtožbe, vendar je bil zaradi pritiskov prisiljen odstopiti s svojega položaja. Upravni odbor CBS je sporočil, da zelo resno jemlje takšne obtožbe in da je že julija sprožil preiskavo o Moonvesovem vedenju, in če se bodo obtožbe o spolnem nadlegovanju izkazale za resnične, bi Moonves lahko ostal brez skoraj sto milijonov dolarjev vredne odpravnine.

Komentarji: