Nova etapa trgovinske vojne: Azijske borze ob dva odstotka

V senci globalne trgovinske vojne je izbruhnila Japonsko - Korejska trgovinska vojna.
 
Fotografija: FOTO: Toru Hanai Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Toru Hanai Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal, da bo s prvim septembrom uvedel dodatne, 10-odstotne carine na preostalih 300 milijard dolarjev kitajskega uvoza. Trump je dodatne carine napovedal le dan po zaključku trgovinskih pogajanj med državama v Šanghaju.
 
Na borzi v Tokiu je indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, izgubil 2,11 odstotka in pristal pri 21.087,16 točkah. V Hongkongu je indeks Hang Seng doslej nazadoval za 2,11 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite beleži 1,23-odstotni padec.
 

Nafta dražja


Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v septembru je bilo treba v zgodnjem trgovanju odšteti 55,03 dolarja, kar je 1,08 dolarja več kot ob koncu četrtkovega trgovanja. Za 1,52 dolarja so se podražile tudi septembrske terminske pogodbe za nafto vrste brent, tako da so bile pri 62,02 dolarja.
 

Trgovinska vojna tudi v Aziji


Japonska je Južno Korejo izločila iz seznama prednostnih trgovinskih partnerjev. Japonska preveri ali njeno blago, ki ga izvozijo, ni namenjeno za za vojaško industrijo. Razen če je država na tako imenovanem belem seznamu, poroča CNN. Ukrep bi lahko prizadel globalno dobavno verigo za pametne naprave. Trgovinske praske so se začele, ko je Tokio pred dvema mesecema omejil izvoz kemikalij, ki se uporabljajo za izdelavo čipov.

V Južni Koreji je šel osrednji borzni indeks Kospi navzdol za 0,87 odstotka.
 
 

Preberite še:

Komentarji: