Novembra se je gradbeništvo ob ugodnem vremenu še okrepilo

Vrednost opravljenih gradbenih del v prvih enajstih mesecih lanskega leta je bila za 21,2 odstotka višja kot leto prej. Podoben trend tudi letos.
Fotografija: Rast gradbeništva poganja tudi gradnja proizvodnih in logističnih objektov. Na fotografiji delavec na gradbišču obrata Lonstroffa v Logatcu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Rast gradbeništva poganja tudi gradnja proizvodnih in logističnih objektov. Na fotografiji delavec na gradbišču obrata Lonstroffa v Logatcu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Vrednost opravljenih gradbenih del v prvih enajstih mesecih lanskega leta je bila za 21,2 odstotka višja kot v istem obdobju 2017. Vrednost teh del na stavbah je bila višja za 19,2 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 22,1 odstotka, kažejo podatki državnega statističnega urada (Surs).

Novembra se je vrednost opravljenih gradbenih del glede na oktober povečala za 4,5 odstotka. Vrednost del na stavbah je bila tokrat nižja za 1,7 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa je bila višja za 8,4 odstotka. Na letni ravni se je vrednost opravljenih del novembra povečala za 18,9 odstotka, in sicer na stavbah za pet odstotkov, na gradbenih inženirskih objektih pa za 25,2 odstotka. »Razlog za razmeroma visoko letno rast vrednosti opravljenih gradbenih del so bile predvsem ugodne vremenske razmere, ki so omogočale opravljanje del v tem mesecu,« so pojasnili na Sursu.

Za gradbenimi podjetji je torej dobro leto, podoben trend kot lani gradbinci pričakujejo tudi letos. Večinoma bodo gradili infrastrukturo in nestanovanjske stavbe.
 

Komentarji: