Nuro dobil finančno injekcijo za razvoj robotske dostave

Vseh 940 milijonov dolarjev bo šlo za tehnološke rešitve za avtonomno vožnjo in širitev poslovanja.
Fotografija: Avtonomno vozilo R1 dostavlja blago po naročilu. FOTO Reuters
Odpri galerijo
Avtonomno vozilo R1 dostavlja blago po naročilu. FOTO Reuters

Ameriško startup podjetje s področja robotske dostave Nuro je pridobilo milijardno finančno injekcijo. Z japonskim naložbenim skladom Softbank Vision Fund so se dogovorili za financiranje v višini 940 milijonov dolarjev, sredstva bodo namenili za nadaljnji razvoj tehnološke rešitve za avtonomno vožnjo in širitev poslovanj.

V podjetju Nuro s pomočjo strokovnjakov s področja robotike, umetne inteligence in računalniškega vida razvijajo programske in strojne rešitve za robotsko oziroma avtonomno dostavo blaga na lokalni ravni. Pri tem sodelujejo z lokalnimi partnerji. Lani so v okviru svoje storitve razvili tudi lastno avtonomno dostavno vozilo, poimenovano R1, ki lahko brez voznika dostavlja najrazličnejše blago po naročilu, in sklenili partnerstvo z ameriško trgovsko verigo Kroger za dostavo nakupljenega blaga.

Poleg tega so licenco za svojo tehnologijo za avtonomno vožnjo podelili podjetju za avtonomne tovornjake Ike in v Arizoni vzpostavili pilotsko storitev za avtonomno dostavo, dostopno splošni javnosti. Podjetje bo sveža finančna sredstva porabilo za širitev svoje dostavne storitve na nova območja, za dodajanje novih partnerjev, širitev svoje flote vozil za avtonomno dostavo, nadaljnji razvoj tehnologije za avtonomno vožnjo in kadrovsko krepitev. Naložba sicer potrebuje še odobritev regulatorjev.
 

Komentarji: