Omejitve poslovanja NLB ostajajo (VIDEO)

Bertoncelj Vestagerjevi ponudil zamrznitev glasovalnih pravic v NLB
Fotografija: Evropska komisarka Margrethe Vestager je na obisku v Sloveniji Foto:Francois Lenoir Reuters
Odpri galerijo
Evropska komisarka Margrethe Vestager je na obisku v Sloveniji Foto:Francois Lenoir Reuters

Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager in finančni minister Andrej Bertoncelj sta se danes pogovarjala tudi o trenutnem stanju pri privatizaciji NLB in Abanke.

Glede NLB je na mizi pobuda po odpravi preostalih omejitev za banko do dokončanja privatizacije. Minister Bertoncelj je že pred dnevi v Bruslju omenil, da se razmišlja v smeri zamrznitve glasovalnih pravic za neprodanih deset odstotkov v zameno za odpravo omejitev poslovanja, ki jih ima NLB. Država, mora desetino NLB prodati do konca leta, tako da bo ostala lastnica 25 odstoktov banke in ene delnice. Predvidoma naj bi bila sicer prodaja izvedena sredi letošnjega leta.





Spomnimo, NLB ima do zaključka privatizacije omejitve na področju opravljanja storitev lizinških poslov in faktoringa. Poleg tega mora zmanjšati število poslovalnic in prodati  delež v zavarovalnici NLB Vita. Omejitve in zahteve prenehajo, ko država zmanjša svoj delež na največ 25 odstotkov in eno delnico.

Glede prodaje Abanke, ki bi jo nekateri v političnih krogih radi opustili oz. umaknili s seznama slovenskih zavez po obsežni sanaciji bank ob koncu 2013, je Bertoncelj Vestagerjevi zagotovil, da SDH prodajo banke, ki mora biti zaključena do konca junija letos, vodi neodvisno in samostojno ter skladno z začrtano časovnico. V kratkem naj bi tako pričakovali zavezujoče ponudbe. Minister je tudi povedal, da Slovenija za odlog ali opustitev prodaje ni prosila.

Komentarji: