OTP cilja na 30-odstotni delež

Vstop na slovenski trg je bila dolgoletna želja OTP.
Fotografija: Vodstvi OTP in SKB bank na današnji tiskovni konferenci. Z leve Zsolt Barna, Sándor Csányi, Anita Stojčevska in Laszlo Wolf. Foto Roman Šipić
Odpri galerijo
Vodstvi OTP in SKB bank na današnji tiskovni konferenci. Z leve Zsolt Barna, Sándor Csányi, Anita Stojčevska in Laszlo Wolf. Foto Roman Šipić

Madžarska bančna skupina OTP po nakupu SKB banke načrtuje nadaljnjo širitev na slovenskem trgu. Rasti želi tako organsko kot prek novih prevzemov, ko se bo za to pokazala priložnost. Prvi mož banke OTP Sándor Csányi je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani ocenil, da bi banka lahko dosegla celo 25- do 30-odstotni tržni delež.

OTP je SKB banko lani kupila od francoske skupine Société Générale, četrta največja slovenska banka pa je del skupine OTP od sredine lanskega decembra. Csányi je povedal, da je bil prihod na slovenski trg »dolgoletna želja« ene večjih bančnih skupin na območju Jugovzhodne in Vzhodne Evrope.


 

Dobro vodstvo


Sicer najbogatejši Madžar je povedal, da so pred leti poskusili z nakupom Nove KBM v privatizacijskem postopku, v igri so bili tudi za nakup Abanke od države, uspeli pa so s SKB banko, ki je po njegovem prepričanju ena boljših bank na trgu. Tako kot v drugih primerih v regiji, ko so kupili banke od Société Générale, so tudi v Sloveniji po njegovih besedah dobili dobro banko z dobrim vodstvom in organizacijo. Od podpisa pogodbe o nakupu so, tako Csányi, v SKB kljub dokončevanju prevzemnih postopkov delali trdo in celo povečali tržni delež.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


SKB banka je imela konec septembra lani po bilančni vsoti 8,3-odstotni tržni delež, pri kreditih 10-odstotnega in 8,9-odstotnega pri depozitih. Glavna izvršna direktorica SKB banke Anita Stojčevska je povedala, da rezultatov za lansko leto še ne more razkriti, da pa bodo ti zelo dobri; v prvem devetmesečju so imeli 45,7 milijona evrov čistega dobička delno iz poslovanja delno iz odprave rezervacij za slabe naložbe. Napovedala je tudi, da stranke integracije SKB v skupino OTP ne bodo čutile.


Rast milijardnega dobička


OTP banka je imela v letu 2018 skoraj milijardo evrov čistega dobička. Csányi je povedal, da so lani dobiček še povečali, da pa številk do njihove uradne objave ne more razkriti. »Radi bi bili največji ali med največjimi. To pomeni veliko dela za menedžment v Sloveniji,« je povedal.

OTP je zdaj prisotna v 12 državah. Njen prvi mož je napovedal je, da jih zanima nadaljnja širitev in prevzemi, za kar ima po njegovih besedah OTP dovolj rezerv in likvidnosti. Preučujejo celo določene azijske trge. Iz Slovaške se bodo do spomladi umaknili.


Zagon Emonike še letos


Csányi je potrdil, da bo njihov nepremičninski sklad financiral komercialni del projekta Emonika, ki naj bi stekel letos.

Preberite še:

Komentarji: