Po Verbiču za insajderstvo obsojen še Kryžanowski

Višje sodišče je potrdilo obsodilno sodbo.
Fotografija: Marko Kryžanowski
Odpri galerijo
Marko Kryžanowski

Ljubljana – Višje sodišče je tik pred današnjim zastaranjem primera pritrdilo sodbi prvostopenjskega sodišča, da je nekdanji šef Petrola Marko Kryžanowski zlorabil notranje informacije pri nakupu delnic družbe. Kryžanowski naj bi tako dobil enoletno pogojno kazen.

Primeru Kryžanowski je že resno grozilo zastaranje, saj desetletni rok za obsodbo poteče danes. A potem ko je ustavno sodišče v začetku tega meseca po poldrugem letu le presodilo, da člen kazenskega zakonika, ki določa, da je zloraba notranjih informacij kaznivo dejanje, ni neustaven, je ljubljansko višje sodišče pohitelo in odločilo o pritožbi Marka Kryžanowskega. Na tožilstvu so nam potrdili, da je višje sodišče pritožbo zagovornika obdolženca zavrnilo kot neutemeljeno in potrdilo obsodilno sodbo prvostopenjskega sodišča. Kryžanowski se na naš klic ni odzval, njegov odvetnik Blaž Kovačič Mlinar pa da z zadevo še ni bil seznanjen.

Čakanje na ustavno presojo

Tožilstvo je Kryžanowskemu očitalo, da je leta 2008 med 16. in 21. aprilom, torej le nekaj dni pred objavo rekordnih četrtletnih rezultatov družbe, s katerimi je bil kot predsednik uprave Petrola seznanjen, kupil za 63.000 evrov delnic družbe, katerih vrednost je kasneje zrasla. Okrajno sodišče je leta 2013 Kryžanowskega sprva oprostilo očitkov, a je mariborsko višje sodišče sodbo razveljavilo, v ponovljenem sojenju pa je bil obtoženi obsojen na enoletno pogojno kazen. Tožilka Tanja Ahčan je pri tem dejala, da gre za šolski primer zlorab notranjih informacij. A njegov zastopnik se je pritožil, višje sodišče pa je sledilo njegovemu mnenju, da je kazenski zakonik v nasprotju z ustavo, saj zlorabo notranjih informacij opredeljuje kot kaznivo dejanje, medtem ko je bil po takratnem zakonu o trgu finančnih instrumentov to le prekršek, zato se je čakalo na ustavno presojo. 

Kryžanowski bi tako lahko postal drugi pravnomočno obsojeni zaradi zlorabe notranjih informacij. Prvi je to lani postal predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič zaradi trgovanja z delnicami Velane, s katerimi si je na podlagi notranjih informacij po očitkih tožilstva pridobil za 14.000 evrov protipravne koristi. Tudi tam je tako kot v primeru Kryžanowskega višje sodišče sodbo potrdilo tik pred zastaranjem in tudi Verbič je bil obsojen na osemmesečno pogojno zaporno kazen z dveletno preizkusno dobo.

Malo sodne prakse

Na Agenciji za trg vrednostnih papirjev zadeve še ne morejo komentirati, že ob odločitvi ustavnega sodišča pa so za Delo povedali, da si prizadevajo, da bi bila odločitev sprejeta pravočasno, kar je pomembno zato, ker se bo s tem oblikovala sodna praksa "glede ene najhujših kršitev s področja trga finančnih instrumentov, ki nam bo dala potrebne usmeritve glede nadzora in obravnave tovrstnih ravnanj".
Kljub številnim ovadbam, imamo le dve pravnomočni sodbi. Prav včeraj smo poročali, da je po dobrih petih letih od dejanja končana sodna preiskava zaradi suma zlorabe notranjih informacij pri prevzemu Etola.
 
 

Komentarji: