Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Premiera hrvaškega robotaksija z napako

Rimac končno predstavil robotaksi z imenom Verne. Že predstavitev priča o težavnosti projekta.
Avtonomni taksi Mateja Rimca naj bi v Zagrebu začel voziti leta 2026. FOTO: Goran Mehkek/Cropix
Avtonomni taksi Mateja Rimca naj bi v Zagrebu začel voziti leta 2026. FOTO: Goran Mehkek/Cropix
26. 6. 2024 | 13:43
26. 6. 2024 | 13:57
2:17

Hrvat Mate Rimac oziroma njegova enota P3 Mobility je danes uradno predstavila projekt robotskega taksija, samodejnega vozila, ki naj bi najprej začel voziti v Zagrebu, nato pa še v drugih mestih po Evropi.

Da projekt, ki so mu dali ime Verne (po pisatelju Julesu Vernu), ki je bil že večkrat preložen, ni enostaven, priča tudi sama predstavitev, na kateri je sodeloval tudi vrh hrvaške politike. Ko je Mate Rimac po uvodnih nagovorih avtomobil s pametnim telefonom prek aplikacije poklical, naj pripelje na oder, se ta ni odzval, podobno ni deloval nekaj kasneje, ko ga je poskušal priklicati soustanovitelj in vodja oblikovanja tega projekta Adriano Mudri.

Kot poroča hrvaški spletni medij Index.hr, naj bi imelo vozilo težave z enim od koles, Rimac je kasneje rekel, da imajo »problemček«, konkretno z zavoro. Vse skupaj malo spominja na predstavitev Teslinegaa cybertrucka pred leti, ko so v njegovo neprebojno steklo vrgli jekleno kroglo, pa se je razbilo.

Rimac je za robotaksije od Evropske unije dobil 179 milijonov evrov, celotni projekt pa že nekaj časa zamuja. Kot so zdaj napovedali, naj bi imeli tovrstno storitev v Zagrebu vendarle vsaj leta 2026, načrtujejo pa se širiti tudi v druga evropska mesta, najprej v Nemčiji in Veliki Britaniji.

Predstavljeni avtomobil, ki je sicer srednje velikosti, ima prostor za dva potnika, pričakovalo se je, da bo večji. Pri Rimcu so se tako odločili, ker pravijo, da se v 90 odstotkih primerov s taksijem pelje ena ali dve osebi. Pogon vozila je pričakovano povsem električen, napolnjena baterija naj bi omogočala 14 ur vožnje. Izdelovali ga bodo na Hrvaškem.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine