Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Pri plačilih v Sloveniji je gotovina še vedno kraljica

Lani je bilo v povprečju območja z evrom in pri nas kar 73 odstotkov vseh transakcij potrošnikov na fizičnih prodajnih mestih opravljenih z gotovino.
Slovenci še vedno najraje plačujemo z gotovino, je pa pandemija pospešila uporabo kartic. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Slovenci še vedno najraje plačujemo z gotovino, je pa pandemija pospešila uporabo kartic. FOTO: Voranc Vogel/Delo
M. J.
2. 12. 2020 | 10:58
2. 12. 2020 | 11:10
2:38
Ljubljana – Gotovina ostaja največkrat uporabljen plačilni instrument, kaže študija o plačilnih navadah potrošnikov (SPACE), ki jo je objavila Evropska centralna banka. Leta 2019 je bilo v povprečju evrskega območja kar 73 odstotkov vseh transakcij potrošnikov na fizičnih prodajnih mestih in med posamezniki opravljenih z gotovino, 24 odstotkov pa s kartico.

V Banki Slovenije ugotavljajo, da so v Sloveniji gibanja zelo podobna, po deležu uporabe gotovine in kartic smo namreč povsem na ravni povprečja evroobmočja. V zadnjih letih se je uporaba gotovine med potrošniki pri nas podobno kot v evrskem območju zmanjšala za šest odstotnih točk, uporaba plačilnih kartic pa se je povišala za pet odsotnih točk

Po drugi strani pa v Sloveniji izstopamo po vrednosti transakcij, opravljenih z gotovino: te znašajo kar 63 odstotkov vrednosti vseh transakcij, povprečje evrskega območja pa znaša 48 odstotkov. Na drugi strani smo pri nas s kartico poravnali 31 odstotkov vrednosti vseh transakcij. To nas po podatkih ECB uvršča med države z nadpovprečno uporabo gotovine.  
 
Rezultati študije so pokazali tudi, da obstajajo precejšnje razlike v vedenju in navadah potrošnikov pri plačevanju med članicami evrskega območja. Največji delež uporabe gotovine glede na število transakcij je na Malti (88 odstotkov), najnižji pa na Finskem (35 odstotkov). Precejšnje razlike v vedenju pri plačevanju je opaziti med različnimi skupinami prebivalstva (glede na dohodek, izobrazbo in starostno skupino).
 

Pandemija zmanjšuje uporabo gotovine


Očitno pa pandemija koronavirusa vpliva na plačilne navade. Posebna anketa je pokazala, da je aktualna zdravstvena kriza trend upadanja uporabe gotovine nekoliko pospešila. Približno 40 odstotkov anketirancev je odgovorilo, da gotovino od začetka pandemije uporabljajo (mnogo) redkeje. Od teh jih 87 odstotkov napoveduje, da bodo tudi po koncu pandemije manj plačevali z gotovino.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine