Rast brez pretiranega veselja

Evropski avtomobilski trg: Oktobra devetodstotna rast, a je bil lanski primerljivi mesec zelo slab.
Fotografija: Prodaja avtomobilov v Evropi oktobra ni bila slaba. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Prodaja avtomobilov v Evropi oktobra ni bila slaba. FOTO: Reuters

Po podatkih Evropske avtomobilske panožne zveze Acea je bilo prejšnji mesec v Evropski uniji na novo registriranih 1,177 milijona novih osebnih vozil, kar je bilo za 8,7 odstotka več kot v istem lanskem mesecu. Vendar je ta plus treba jemati vsaj z delnim zadržkom, saj je bila zaradi težav z dobavami zaradi novih merilnih standardov (t. i. WLTP) in s tem zahtevanih novih homologacij lanskega oktobra prodaja v marsikateri evropski državi precej slaba.

Rast je bila prejšnji mesec prisotna na vseh velikih trgih, izjema je bila Velika Britanija. Posebej velik je bil skok navzgor v Nemčiji (+12,7 odstotka), ki je zaradi svoje velikosti za industrijo nedvomno najbolj pomembna. Tudi tam je bil lanski oktober slabši zaradi uvedbe novih merilnih standardov, a če primerjamo letošnjega s predlanskim, je vseeno opazen napredek (2019: 282.000, 2017: 274.000), kar je lahko dober znak. Na letni ravni ima Nemčija kar dober podatek, skupno je bilo letos tam prodanih malce več kot tri milijone avtomobilov ali za tri odstotke več kot lani.



Sicer za proizvodna naročila slovenski trg zaradi svoje majhnosti ne igra odločilne vloge, a vseeno omenimo, da je bilo oktobra pri nas na novo registriranih 5855 avtomobilov (+5,5 odstotka), v desetih mesecih pa 61568 ali za slabe štiri odstotke manj kot lani.

Glede prihodnjih mesecev agencija Bloomberg navaja oceno analitične družbe LMC Automotive, ki Evropi do konca leta napoveduje skromno rast, a da celotno leto 2019 ne bo kaj bistveno boljše kot lansko. Že na desetmesečni ravni je bila prodaja v EU z 12,9 milijona vozili podobna lanski (+0,7 odstotka).


Kitajska daleč od časov rasti


Seveda za marsikaterega evropskega, posebej nemškega proizvajalca avtomobilov ni pomembna le Evropa, ampak tudi stanje v ZDA in še posebej na Kitajskem. V Ameriki je prodaja prejšnji mesec nazadovala za en odstotek, veliko bolj na področju avtomobilov kot pri poltovornjakih in športnih terencih. V desetih mesecih je razmerje podobno, skupno pa so doslej prodali nekaj več kot 14 milijonov avtomobilov, prav tako rahlo manj kot v tem času lani.

Slabše so razmere na zdaj že nekaj časa največjem trgu na Kitajskem: prodaja avtomobilov se je tam oktobra zmanjšala za šest odstotkov na 1,9 milijona primerkov, na desetmesečni ravni pa znaša minus 11 odstotkov (16,9 milijona).

Komentarji: