Rast Cinkarne se ohlaja

Umiritev gospodarske rasti prinaša manjšo prodajo in konec rasti cen
Fotografija: Cinkarna. V Celju 9.2.2015 Foto Mavric Pivvk/delo
Odpri galerijo
Cinkarna. V Celju 9.2.2015 Foto Mavric Pivvk/delo

Dobiček Cinkarne Celje je v prvih šestih mesecih dosegel 22,7 milijona evrov, kar je 63 odstotkov več kot v istem obdobju lani, vendar pa je v drugem četrtletju že močno opazna umiritev razmer.

Prihodki od prodaje so se povečali za pet odstotkov in ob polletju znašajo 98,2 milijona evrov. Rast prihodkov je v celoti posledica višjih cen ključnega izdelka pigmenta titanovega dioksida. Količinska prodaja se je namreč zmanjšala za skoraj petino.

Delno je sicer upad posledica izjemne prodaje lani,ko so imeli nekateri konkurenti v Evropi težave s proizvodnjo. V družbi pravijo: "Upad količin iz prvega kvartala se je nadaljeval v drugem kvartalu še intenzivneje, predvsem zaradi umiritve splošne ekonomske rasti v Evropi, zlasti v Nemčiji."

Za zdaj je kot kaže upad prodaje predvsem posledica prilagajanja zalog kupcev, ki pričakujejo nemotene dobave in zato zmanjšujejo rezervne zaloge. Toda zadostna ponudba tudi že niža cene izdelkov sporočajo iz družbe. Upad cen v drugem polletju so sicer v Cinkarni napovedali že spomladi.

Umiritev prodaje vsaj za zdaj še ne načenja dobičkonosnosti družbe. Dobiček iz poslovanja po šestih mesecih znaša 27,5 milijona evrov, kar je 59 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Zgolj v drugem četrtletju so se prihodki od prodaje upadli za šest odstotkov, tako da znašajo 45,7 milijona evrov. Kljub temu pa se je četrtletni dobiček iz poslovanja povečal za 28 odstotkov in znaša 11,1 milijona evrov. Čisti dobiček je v drugem četrtletju dosegel 9,7 milijona evrov, kar je 39 odstotkov več kot v drugem četrtletju lani.

Preberite še:

Komentarji: