Slovenija marca z rekordnim povečanjem trgovine na drobno

Prodaja na drobno pri nas za kar 24 odstotkov višja kot marca lani, kar je največji dvig med evropskimi državami, izhaja iz podatkov Eurostata.
Fotografija: Slovenski potrošniki so v marcu na široko odprli denarnice za nakupe. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Slovenski potrošniki so v marcu na široko odprli denarnice za nakupe. FOTO: Jure Eržen/Delo

V Sloveniji je bil obseg trgovine na drobno v letošnjem marcu za kar 24 odstotkov večji kot marca lani, kar je največje medletno povečanje med evropskimi državami, izhaja iz podatkov evropskega statističnega organa Eurostata.

V celotnem evrskem območju je bil sicer v marcu obseg trgovine na drobno za 12 odstotkov večji kot marca lani, ob začetku pandemije, med državami pa so precejšnje razlike. Denimo v Avstriji se je trgovina na drobno povečala za dobrih 19 odstotkov, na Hrvaškem za dobro desetino, v Nemčiji pa za 5,5 odstotka. V nekaterih državah (Portugalska, Madžarska, Malta) pa se je skrčila. 

Po posameznih kategorijah izdelkov se je marca na ravni EU prodaja hrane, pijač in tobaka sicer medletno znižala za 1,2 odstotka, po drugi strani pa se je obseg prodaje po pošti in internetu povečal za kar 37,4 odstotka, prodaja neživilskih izdelkov je bila višja za skoraj četrtino, avtomobilskega goriva pa za 14 odstotkov.  

Preberite še:

Komentarji: