Slovenske banke v kolesju lastniških sprememb

Začenja se boj za Abanko, AIK banka je sklenila prevzem Gorenjske banke in napoveduje njeno širitev.
Fotografija: Kaj bodo lastniki AIK banke prinesli slovenski družbi in bančništvu? Na sliki z leve: Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS, Mario Henjak, predsednik uprave Gorenjske banke, Jelena Galić, prva nadzornica Gorenjske banke, in Zorana Vlatković, ambasadorka Srbije v Sloveniji.
Foto Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Kaj bodo lastniki AIK banke prinesli slovenski družbi in bančništvu? Na sliki z leve: Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS, Mario Henjak, predsednik uprave Gorenjske banke, Jelena Galić, prva nadzornica Gorenjske banke, in Zorana Vlatković, ambasadorka Srbije v Sloveniji. Foto Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Na slovenskem bančnem trgu je tudi letos pričakovati kar nekaj lastniških premikov. Ta teden je prevzem Gorenjske banke sklenila srbska AIK banka, do konca junija naj bi država prodala Abanko in do jeseni še desetino NLB, prevzemnik Hranilnice Lon že več mesecev čaka na soglasje Banke Slovenije.

Včeraj se je iztekel rok za oddajo zavezujočih ponudb za nakup vseh delnic Abanke, ki jih v skladu z zavezami Bruslju prodaja država. Nezavezujočo ponudbo za tretjo največjo banko pri nas je po neuradnih informacijah oddalo sedem interesentov, med njimi tudi madžarska banka OTP, ki je po naših informacijah oddala tudi zavezujočo ponudbo, to je menda oddal tudi ameriški sklad Apollo, kjer pa tega ne komentirajo.

Foto Jožže Suhadolnik/Delo
Foto Jožže Suhadolnik/Delo


Za Abanko se menda zanima tudi AIK banka srbskega poslovneža Miodraga Kostića. »Vsi udeleženci prodajnega postopka smo podpisali sporazum o nerazkrivanju informacij, zato ne morem komentirati morebitne oddaje ponudbe za Abanko,« je povedala predsednica izvršnega odbora te banke in prva nadzornica Gorenjske banke Jelena Galić. Po neuradnih informacijah sta se za Abanko zanimala tudi Erste bank in sklad Blackstone.

Država je lani z javno prodajo delnic prodala 65 odstotkov delnic NLB, do junija pa naj bi začela postopke še za prodajo desetine delnic. Do konca leta mora namreč prodati 75 odstotkov delnic.


Gorenjska banka v rokah Kostića


Novega večinskega lastnika pa je že dobila Gorenjska banka. AIK banka je namreč ta teden sklenila prevzem Gorenjske banke, v kateri je pridobila 90,11-odstotni lastniški delež. Kot je razumeti Galićevo, bodo v nadaljevanju izpeljali postopke za iztisnitev preostalih malih delničarjev. Srbska banka je v lastništvo Gorenjske banke vstopila z dokapitalizacijo leta 2016, nato pa svoj delež postopoma povečevala do prevzema.

Mario Henjak Foto Leon Vidic/Delo
Mario Henjak Foto Leon Vidic/Delo

Gorenjska banka ima trenutno petodstotni tržni delež in naj bi tudi po prevzemu ostala samostojna. Predsednik njene uprave Mario Henjak je napovedal, da želijo do konca leta svoj tržni delež na področju prebivalstva povečati na sedem odstotkov. Poleg tega nameravajo postati prisotni v vseh večjih mestih po Sloveniji, najprej v Mariboru, Novem mestu in Kopru. Prav tako nameravajo podpirati podjetja, ki delujejo na srbskem in slovenskem trgu. »Naš cilj je postati ena najprepoznavnejših bank v Sloveniji in v regiji,« je dejal Henjak.


Lon čaka regulatorja


Lastniške spremembe so po lanskem merjenju moči nastale tudi v Hranilnici Lon, a novi lastnik ne more izpeljati
prevzema, ker zanj ne dobi zelene luči Banke Slovenije. Spomnimo: sklad Kylin Prime Group, za katerim stoji kitajski kapital, je junija lani z dokapitalizacijo v Lon vstopil s 16 odstotki delnic. Takoj je napovedal, da želi v Lonu pridobiti večinski delež, in je Banko Slovenije zaprosil za pridobitev soglasja za to, a ga še ni dobil. V Banki Slovenije tega ne komentirajo, neuradno pa je slišati, da zato, ker še preverjajo izvor kapitala.

Kylin je v vmesnem času z lastniki, ki so imeli v lasti dobrih 50 odstotkov delnic, sklenil kupo-prodajno pogodbo z odložnim pogojem pridobitve soglasja regulatorja, h kateri so pristopili tudi lastniki iz kroga Sergeja Racmana. Čeprav Kylin zelene luči Banke Slovenije ni dobil, je konec novembra to dobro polovico delnic Lona vendarle odkupil, delnice pa so nato pristale pri petih lastnikih, ki imajo tako kot Kylin na računu po 9,94 odstotka delnic. Torej tik pod desetimi odstotki, za katere bi potrebovali soglasje regulatorja. Odvetnik sklada Kylin Miro Senica zanika, da bi šlo za parkirišča. Za temi lastniki so poslovneži Rok Furlan, Tomaž Stopar, Srečko Kenda in Damir Sešet. Po poročanju spletnega portala Siol.net so izvor denarja za te nakupe v povezavi s Furlanom in Stoparjem preiskovali celo kriminalisti, ker da bi lahko šlo za sredstva iz utaje davkov.

Komentarji: