Thyssenkrupp čaka zunanjega strokovnjaka

Presečišče: Delničarji pozivajo podjetje, naj temeljito spremeni svojo poslovno strategijo
Fotografija: Jeklarski velikan vidi rešitev za boljše poslovanje v kadrovski zamenjavi na vrhu. Foto Reuters
Odpri galerijo
Jeklarski velikan vidi rešitev za boljše poslovanje v kadrovski zamenjavi na vrhu. Foto Reuters

Nemška jeklarska družba zadnje čase ne posluje najbolje, zato jo nezadovoljni delničarji pozivajo, naj temeljito spremeni svojo poslovno strategijo in na vodilni položaj imenuje zunanjega strokovnjaka, ki bo znal izkopati družbo iz sedanjih težav.

Nemški jeklarski velikan Thyssenkrupp je nastal leta 1999 z združitvijo nemških jeklarskih družb Thyssen in Krupp v enotno družbo ter velja za enega največjih svetovnih jeklarjev, ki poleg jekla izdeluje tudi različne naprave in stroje od dvigal in hitrih vlakov do ladij in podmornic. Thyssenkrupp je lani ustvaril 41,44 milijarde evrov prihodkov, vendar je imel tudi 271 milijonov evrov izgube, vrednost delnice družbe pa se je od leta 2011 zmanjšala že za tretjino. Nezadovoljni delničarji so zato že večkrat opozarjali na težave, v katerih se je znašel Thyssenkrupp, in pritiskali na vodstvo družbe, naj ustrezno izboljša poslovanje. Julija letos sta zato tako izvršni direktor kot predsednik uprave Thyssenkruppa odstopila s svojih položajev in začasni izvršni direktor je postal nekdanji finančni direktor družbe Guido Kerkhoff.


Kandidati


Med kritiki dosedanjega Thyssenkruppovega vodstva je še posebno glasna nemška investicijska družba Union Investment, ki ima v Thyssenkruppu samo 0,2-odstoten lastniški delež, vreden približno 28 milijonov dolarjev, vendar je že nekaj časa eden najvztrajnejših kritikov poslovanja nemškega jeklarskega velikana. Že večkrat je pozvala vodstvo Thyssenkruppa, naj temeljito spremeni svojo strategijo poslovanja. V Union Investmentu so prepričani, da bo to mogoče najučinkoviteje storiti, če bo v Thyssenkrupp prišel neki zunanji strokovnjak, ki se bo znal neobremenjeno lotiti vseh sedanjih pomanjkljivosti v družbi in bo znal pripraviti učinkovit načrt dolgoročne poslovne strategije. Union Investment je prejšnji teden spet ponovil vse svoje kritike, potem ko so v Thyssenkruppu predstavili srednjeročne cilje, ki jih nameravajo uresničiti do leta 2020 in 2021.

Med najverjetnejšimi kandidati za novega izvršnega direktorja, ki bo nadomestil sedanjega začasnega vodjo nemškega jeklarskega velikana, največkrat omenjajo še enega nekdanjega Thyssenkruppovega finančnega direktorja Stefana Kirstna, nekdanjega člana Siemensove uprave Siegfrida Russwurma in Lanxessovega izvršnega direktorja Matthiasa Zacherta.

Komentarji: