Tuje vlagatelje skrbi medvladje, pristojni pomirjajo

Vlada z omejenimi pooblastili pri tujih investitorjih vzbuja negotovost.
Fotografija: Fazi tri in štiri bi po načrtih Magne število delovnih mest v Hočah lahko povečali na tri do štiri tisoč. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Fazi tri in štiri bi po načrtih Magne število delovnih mest v Hočah lahko povečali na tri do štiri tisoč. FOTO: Tadej Regent

Ljubljana – Bodo birokratski postopki za drugo fazo gradnje Magnine tovarne v Hočah končani pravočasno, čeprav ima slovenska vlada omejena pooblastila? Kanadsko-avstrijskega investitorja skrbi, da bi birokratsko mencanje odložilo načrte za začetek tretje in četrte faze projekta, ki bi povečalo število delovnih mest s prvotnih tisoč na do štiri tisoč. Na ministrstvu za gospodarstvo zagotavljajo, da vzrokov za skrb ni.

Ko mačke ni, miši plešejo. Dobri stari slovenski pregovor ima skoraj identično različico in enak pomen tudi v angleškem in nemškem jeziku. Tako kot je Slovencem jasno, da se v obdobju medvladja uradnikom ne mudi z reševanjem za odhajajočo vlado pomembnih zadev, ki bi jim pod novo oblastjo lahko nakopale težave, to skrbi tudi angleško in nemško govoreče ljudi iz vodstva Magne Steyr.

»Možnosti, da bi slovenska birokracija pravočasno dokončala vse postopke za končanje druge faze in nadaljevanje projekta s ključnima tretjo in četrto fazo, ocenjujemo za marginalno, komaj kaj večje od 50 odstotkov. Elan odločevalcev usiha, elan nasprotnikov pa se ne umirja,« pravi naš vir, ki je blizu Magni. Znano je, da Magna Steyr namerava v drugi fazi projekta poleg lakirnice avtomobilskih karoserij zgraditi še obrat za izdelavo karoserij in sestavljalnico vozil z zmogljivostjo 126.900 avtomobilov na leto. V lakirnici bo delo dobilo okoli 400 ljudi. Ko bo zagnan še obrat za izdelavo karoserij, bo tam delalo 1500 ljudi, napovedujejo v Magni.


Druga faza bo pod streho, bosta tudi tretja in četrta?


Korporaciji Magna International, ki je v prvem četrtletju letos ustvarila 10,8 milijarde dolarjev prihodkov (okoli devet milijard evrov), to je 21 odstotkov več kot v istem obdobju lani, se letos nasmiha rekordno leto. Podjetju s 560 milijoni evrov čistega dobička ob četrtletju rast naročil vliva optimizem, da bodo morali močno povečati tudi obrat v Hočah.

Fazi tri in štiri bi po načrtih Magne število delovnih mest v Hočah lahko povečali na tri do štiri tisoč. Vendar vodstvo Magne dokumentacije za ključni fazi, po katerih se ne bodo mogli zlepa umakniti iz Slovenije, ne bo vložilo, če ne bodo v ustreznem obdobju, torej najpozneje do sredine oktobra, končani birokratski postopki za drugo fazo.


Cantarutti: Medvladje se čuti, a vzroka za pesimizem ni


Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti, ki skupaj s kolegi operativno vodi projekt Magna, se zaveda časovnih zahtev investitorja in zagotavlja, da vladni operativci pri projektu delajo z nezmanjšano hitrostjo in prizadevnostjo.
»Gotovo se medvladje občuti na nekaterih ravneh na drugih ministrstvih, a prepričan sem, da vzroka za pesmizem na strani investitorjev ni, ne pri magni ne pri drugih pomembnih investicijah. V projektu Magna sta pred nami dva zemljiška oreha, ki ju še moramo streti, in verjamem, da bo to opravljeno v prihodnjih dveh tednih,« nam je povedal Cantarutti.

Na podlagi rednih tedenskih in mesečnih srečanj z vsemi deležniki na ravni države, občine in podjetja Cantarutti zagotavlja, da vsi, ki so vpeti v gradnjo nove tovarne, delajo z nezmanjšano zagnanostjo. »Naša pravila so, kakršna so, in prepričan sem, da vsi uradniki delajo vse, kar je v njihovi moči, da zadevo pravočasno izpeljejo,« pravi sogovornik.

Komentarji: