Predstavitvena informacija

Udobno spletno financiranje za podjetja

Podjetja in samostojni podjetniki že peto leto po financiranje na Borzo terjatev
Fotografija: Na Borzi terjatev poslujete brez stroškov odprtja in vodenja trgovalnega računa. FOTO: pexels.com
Odpri galerijo
Na Borzi terjatev poslujete brez stroškov odprtja in vodenja trgovalnega računa. FOTO: pexels.com

Borza terjatev je slovenskim družbam pred petimi leti prvič ponudila spletni trg, preko katerega si podjetja vzajemno pomagajo in rešujejo svoje likvidnostne izzive naj bodo to presežki ali pa manki denarja. V tem obdobju je slovenskim podjetnikom pomagala do več kot 209 milijonov EUR financiranja, od prve razglasitve epidemije marca 2020 kar 49 milijonov EUR. 

V Sloveniji je potreba podjetij in podjetnikov po kratkoročnem financiranju obratnega kapitala večja od možnosti, ki jo ponujajo banke, in se z leti še povečuje. Zlasti mikro, majhna in srednje velika podjetja potrebujejo bolj praktične, hitro dostopne in enostavne rešitve na področju financiranja. Platforma Borze terjatev, ki je na podlagi lastnega razvoja nastala kot odgovor na potrebe podjetnikov na domačih tleh, omogoča financiranje po spletu brez nepotrebne administracije, in to izjemno hitro, v največ 24 urah od oddaje naročila za financiranje.


Kako deluje spletni trg 

BT platforma deluje kot 'vzajemna banka' za podjetja. Podjetja in samostojni podjetniki po spletu odprete svoj trgovalni račun pri Borzi terjatev nekaj minutah. Za odprtje računa potrebujete le digitalno potrdilo, osnovne podatke o družbi in njenem zakonitem zastopniku. Po uspešni registraciji Borza terjatev z vami sklene pogodbo in za vaše podjetje določi limit financiranja. Uporaba spletne platforme je enostavna – kot pooblaščena oseba se prijavite v BT platformo na spletni strani www.borzaterjatev.si in v uporabniški vmesnik vnesete podatke o svojih izdanih in še neplačanih računih ali naročil, ki ste jih prejeli od svojih strank, za katere želite pridobiti financiranje. Nato z enim klikom pridobite ponudbo za financiranje (odkup terjatev ali posojilo), ki jo s potrditvijo sprejmete. Borza terjatev bo denarna sredstva nakazala na vaš transakcijski račun še isti dan, povprečno v roku dveh ur od sklenitve posla.  

Denarna sredstva za vaše financiranje pri tem zagotavljajo druga podjetja, ki svoje likvidnostne presežke namesto v bančne depozite plasirajo preko Borze terjatev.

Vsi posli preko Borze terjatev se sklepajo v elektronski obliki. Ob uporabi Borze terjatev preko spletnega vmesnika dostopate do vpogleda v višino in izkoriščenost svojega limita financiranja, statusa izvršenih poslov in še neplačanih postavk ter zgodovine vseh sklenjenih poslov.

FOTO: Borza terjatev
FOTO: Borza terjatev

 

Zakaj Borza terjatev

Borza terjatev slovenskim podjetjem in samostojnim podjetnikom že peto leto zapored nemoteno zagotavlja financiranje po spletu. Podjetjem omogoča stalno dostopnost, hitro in ugodno financiranje ter varnost poslovanja.



V sistem se lahko brezplačno registrirajo vsa slovenska podjetja. Platforma je dostopna na www.borzaterjatev.si in dosegljiva 24 ur na dan 7 dni v tednu. Storitve financiranja uporabljate po potrebi, za neizkoriščeni del odobrenih limitov, odprtje in vodenje trgovalnega računa vam pri Borzi terjatev ne bodo zaračunali dodatnih stroškov. Podjetniki lahko uporabljate storitev pridobitve financiranja, ko jo potrebujete. Povprečni strošek financiranja je v letu 2019 znašal 0,83 % na 30 dni financiranja. Likvidnost financiranja zagotavljajo neodvisni vlagatelji, ki želijo pomagati slovenskemu gospodarstvu in omogočajo konkurenčno ugodne pogoje za financiranje.

Borza terjatev je neposredno integrirana z elektronsko spletno banko, vsa denarna izplačila se procesirajo in izvajajo samodejno, kar uporabnikom zagotavlja denarna izplačila isti delovni dan za vse posle, sklenjene do 15. ure. Uporabniki v povprečju prejmejo nakazilo na TRR v dveh urah od oddaje naročila za financiranje. Finančna platforma Borze terjatev je v celoti skladna z zakonodajo, ki ureja odkup terjatev, elektronsko poslovanje ter preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma. Enkripcija prenosa podatkov zagotavlja varnost podatkov uporabnika. Poslovanje prek Borze poteka po spletu – to je med epidemijo zelo pomembno, saj za pridobitev financiranja ne potrebujete osebnega stika.

Borza terjatev omogoča kratkoročna spletna posojila za financiranje obratnih sredstev z ročnostjo do 6 mesecev, zavarovana z odstopom obstoječih ali bodočih terjatev do vaših kupcev, in odprti odstop terjatev z obveščanjem kupcev ali tihi odstop terjatev brez obveščanja vaših kupcev. 



Borzo terjatev prek Slovenskega podjetniškega sklada podpirata Republika Slovenija in Evropska unija.