Upniki Agrokorja potrdili poravnavo

Največji lastniki Agrokorja so postali ruski banki Sberbank in VTB ter finančni skladi iz ZDA.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Zagreb - Več sto predstavnikov upnikov hrvaškega koncerna Agrokor je na današnji obravnavi v košarkarskem centru Dražen Petrović v Zagrebu z več kot potrebno dvotretjinsko večino potrdilo pogodbo o poravnavi v tej največji hrvaški družbi. Največji lastniki Agrokorja so tako postali ruski banki Sberbank in VTB ter finančni skladi iz ZDA.

Na današnji obravnavi so najprej upniki s priznanimi terjatvami do koncerna z večino glasov omogočili glasovanje o poravnavi tudi upnikom s prerekanimi terjatvami, ki so bili navzoči. Nato je o poravnavi s pomočjo posebej za to priložnost razvite aplikacije za pametne naprave glasovalo približno 450 predstavnikov nekaj manj kot 3000 upnikov, ki so predstavljali 31,8 milijarde kun (4,3 milijarde evrov). Od tega je bilo priznanih terjatev za 25,3 milijarde kun (3,4 milijarde evrov).

Za poravnavo je bilo 80,2 odstotka celotnih terjatev, kar predstavlja 27 milijard kun ali 3,65 milijarde evrov terjatev.

Za uspešnost poravnave je bilo potrebnih 67 odstotkov glasov upnikov, ki imajo 22,5 milijarde kun (tri milijarde evrov) terjatev.
Med predstavniki upnikov so bili večinoma odvetniki, ki so hkrati zastopali tudi več deset upnikov. Nekateri od njih so imeli različna navodila svojih klientov za glasovanje.

Po potrditvi poravnave so največji lastniki koncerna postali ruski banki Sberbank (39,2 odstotka) in VTB (7,5 odstotka) ter lastniki obveznic (25 odstotkov), med katerimi so večinoma ameriški finančni skladi in Zagrebačka banka (2,3 odstotka).

Obravnava, ki so jo na Hrvaškem označili za »dan D za Agrokor«, je potekala le nekaj dni pred potekom roka za reševanje stanja v Agrokorju, ki poteče 10. julija.

Izredni pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor Fabris Peruško je napovedal, da bo po pravnomočnosti postopek implementacije poravnave potekal približno do konca leta, kar bo tudi poslednja etapa saniranja Agrokorja.

Medtem je pričakovati tudi obravnavo pritožb s poravnavo nezadovoljnih upnikov.

Komentarji: