V Gorenju bo presežnih kar 270 delavcev

Sindikat in svet delavcev pri seznamu presežnih delavcev nočeta sodelovati.
Fotografija: Foto Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Foto Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Iskanje sinergij z novim lastnikom in racionalizacija poslovanja, ki naj bi prinesla bolj učinkovito poslovanje Gorenja, bo po pričakovanjih terjala tudi odpuščanja. Iz družbe so danes sporočili, da bo v program presežnih delavcev predvidoma vključenih 270 ljudi ali šest odstotkov zaposlenih v matični družbi.

V javnosti se je danes razširila informacija, da naj bi Gorenje, ki je od lani v večinski lasti kitajskega Hisensa, odpustilo prek 1700 ljudi, a so v družbi to zanikali. Pojasnili so, da iskanje bolj učinkovitega poslovanja velenjske skupine predvideva tudi reorganizacijo in optimizacijo poslovanja, ki ne bo omejena le na matično podjetje. »Posledica poslovnega preoblikovanja, združevanja funkcij, zmanjševanja ravni upravljanja ter optimizacije poslovanja bo torej tudi zmanjševanje števila zaposlenih v podpornih službah v skupini, kar bomo dosegli z mehkimi metodami zmanjševanja števila zaposlenih (upokojitve), na tistih delovnih mestih, za katere bomo ugotovili, da ni več potrebe po delu, pa tudi z odpovedmi pogodb o zaposlitvi,« so priznali v družbi. Možnost odpuščanj je februarja v pogovoru za Sobotno prilogo Dela nakazal že predsednik kolegija direktorjev Franjo Bobinac.

Franjo Bobinac Foto Uroš Hočevar/Delo
Franjo Bobinac Foto Uroš Hočevar/Delo


A delavske organizacije v družbi se, kot kaže, s tem ne strinjajo in pri tem nočejo sodelovati. V Gorenju pojasnjujejo, da so predloge glede reorganizacije že posredovala sindikatu in svetu delavcev. Danes bi morali imeti posvetovanje glede kriterijev za določitev presežnih delavcev, vendar kot trdijo v družbi sta »sindikat in svet delavcev posvetovanje glede kriterijev za določitev presežnih delavcev zavrnila in napovedala, da pri nadaljnjih posvetovanjih z delodajalcem ne bosta sodelovala, zato do dogovora o kriterijih za določitev presežnih delavcev tudi ni prišlo«.  

Kljub takšni odločitvi bo v prvi polovici maja predvidoma sledil sprejem nove organizacije, končnega besedila pravilnika o organiziranosti in upravljanju ter o sistemizaciji delovnih mest, vključno s katalogom delovnih mest. Družba je sindikat in svet delavcev 24. aprila tudi pisno obvestila o nameravani redni odpovedi pogodb o zaposlitvi večjemu številu delavcev iz poslovnega razloga. Po vročitvi osnutka programa presežnih delavcev pa bo ne glede na današnji zaplet tako sindikat kot svet delavcev povabila na posvetovanje o možnih načinih za preprečitev in omejitev števila odpovedi ter o možnih ukrepih za preprečitev in omilitev škodljivih posledic.


Delavci na nogah


V sindikatu SKEI Gorenje so za časnik Večer povedali, odločno nasprotujejo kakršnim koli postopkom ugotavljanja presežnih delavcev, saj zaposleni, niso odgovorni za slabe rezultate poslovanja. Dodali so, da je sindikat z namenom zaščite vseh zaposlenih, ki niso odgovorni za situacijo, v kateri smo se znašli, pripravljen poseči po najbolj radikalnih oblikah sindikalnega boja. Sindikat SKEI Gorenje je za jutri sklical novinarsko konferenco, na kateri namerava predstaviti poglede o napovedani reorganizaciji in postopku ugotavljanja presežkov v Gorenju.

Skupina Gorenje je lani pridelala rekordnih 111,4 milijona evrov izgube. Približno tretjina izgube je nastala s slabšim poslovanjem, ko je družba po prevzemu utrpela padec prodaje v zahodni Evropi. Gorenje je lani naredilo še 43 milijonov evrov slabitev zalog in drugih sredstev. K učinku prevzema pa je treba dodati še tretjino višjo amortizacijo zaradi skrajšanja dobe amortizacije neopredmetenih sredstev. Bobinac je v pogovoru za Delo februarja povedal, da z lanskim poslovanjem niso zadovoljni, da pa so slabi rezultati po svoje razumljivi, saj je bilo lansko leto res tranzicijsko in celotno podjetje je bilo usmerjeno v strateški proces: »Prav zaradi iskanja stratega pa smo imeli tudi velika nihanja tako na prodajnih kot na nabavnih trgih. In ni bilo enostavno, saj so se konkurenti poskušali zriniti na naše mesto.«
 
 
 

Komentarji: