V Kočevje še ena Yaskawina tovarna

V obratu za proizvodnjo komponent za robotske roke bo delo po neuradnih informacijah dobilo med 200 in 250 ljudi.
Fotografija: Nov obrat naj bi postavili ob tovarni robotov, ki jo japonska korporacija gradi od lanske jeseni.
Odpri galerijo
Nov obrat naj bi postavili ob tovarni robotov, ki jo japonska korporacija gradi od lanske jeseni.

Ljubljana – Japonska Yaskawa bo ob tovarni robotov, ki jo trenutno gradi v Kočevju, zgradila nov obrat za proizvodnjo komponent za robotske roke. Vrednost investicije je po naših neuradnih informacijah od 20 do 30 milijonov evrov, v novi tovarni pa bo delo menda dobilo med 200 in 250 ljudi.

V ponedeljek bo minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek v imenu slovenske vlade s predstavniki japonske korporacije v Kočevju podpisal pismo o nameri o širitvi tovarne Yaskawa. Po naših neuradnih informacijah bodo podpisali pismo o nameri za gradnjo povsem nove tovarne za proizvodnjo komponent za robotske roke tako za slovensko tovarno kot izvoz. Nov obrat naj bi postavili ob tovarni robotov, ki jo japonska korporacija gradi od lanske jeseni (na fotografiji).

Postopek spremembe občinskega prostorskega načrta (OPN) za zemljišča za novo tovarno je v teku. »Izdelujemo celostno presojo vplivov na okolje. To nameravamo končati do konca meseca, nato lahko začnemo s postopkom javne razgrnitve. Če ne bo zapletov, ker gre le za eno parcelo, bi lahko OPN jeseni, najkasneje do lokalnih volitev, spravili pod streho,« je dejal župan Kočevja Vladimir Prebilič. Predvidoma pa bo Elektro Slovenije moral tudi prestaviti električne daljnovode. O tem ukrepu se je namreč govorilo že lani, ko se je omenjala možna širitev japonske investicije.

Počivalšek je investicijo ta teden napovedal že na twitterju, kjer je zapisal, da Yaskawa načrtuje v Kočevju še eno investicijo, vredno vsaj 20 milijonov in ki bo omogočila zaposlitev 200 ljudi. Skupaj s tovarno robotov, ki bi jo lahko zagnali novembra, bi tako na kočevski lokaciji Yaskawe delo dobilo 400 do 450 ljudi.

Nova japonska investicija bi lahko bila tudi pozitivna posledica brexita za Slovenijo. Poročali smo namreč že, da Yaskawa razmišlja o dodatni investiciji v Sloveniji namesto v Veliki Britaniji prav zaradi izstopa Otoka iz Evropska unije. Japonska korporacija, ki ima 14.500 zaposlenih in okoli 3,5 milijarde evrov letnega prometa, je sicer v Veliki Britaniji že prisotna. V Sloveniji, in sicer v Ribnici, pa Yaskawa deluje že dve desetletji. V novi tovarni robotov v Kočevju bodo na začetku naredili naredili 4000 robotov na leto, kasneje pa 6000. Proizvodnja v Sloveniji bo zadovoljila 75 odstotkov tržnih potreb Yaskawe v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki, za četrtino robotov v tej regiji, ki bodo še naprej prihajali iz Japonske, bo Slovenija osrednja točka za distribucijo robotov. V Sloveniji bodo postavili tudi center za raziskave in razvoj.

V Kočevju na pragu več investicij

Odločitev Yaskawe nas prepričuje, da je pri nas mogoče razvijati gospodarske potenciale, je dejal Vladimir Prebilič: »To bo preseglo zaposlitvene zmožnosti občine. Prišli bodo lepši časi; namesto odseljevanja bo prišlo do priseljevanja prebivalstva.«
Tudi zaradi zaposlitvenih potreb Yaskawe so v Srednji šoli in gimnaziji Kočevje po dveh desetletjih ponovno uvedli program strojnega tehnika »Ta se je zelo dobro prijel, vpis je dober. Pričakujemo, da bo letos še večje zanimanje mladih za ta program. V bližnji prihodnosti bo treba razmisliti o dodelitvi še kakšnega programa kočevski srednji šoli,« je rekel Prebilič.

V ponedeljek bodo v Kočevju ob prisotnosti predsednika vlade Mira Cerarja in ministra Počivalška položili tudi temeljni kamen za tovarno družbe Koles. Ta bo v bližini Yaskawine tovarne postavila proizvodnjo lesenih lepljenih nosilcev za konstrukcije različnih stavb, smo marca razkrili v Delu. Za investicijo bo ministrstvo za gospodarski prispevalo 650.000 evrov. V prvi fazi bodo po besedah direktorja Kolesa Slavka Hrženjak zaposlili 25 ljudi, vrednost prve faze pa je 6,5 milijona evrov.

Poleg Yaskawe in Kolesa v Kočevju širitev proizvodnje napovedujejo tudi v Rotisu, izdelovalcu krogličnih ležajev, je povedal Prebilič. Predsednik upravnega odbora GH Holdinga Blaž Miklavčič pa je po nakupu kočevskega Gozdarstva Grča napovedal investicijo v avtomatizirano žago, sušilnico lesa in kogeneracijo na lesne sekance, tako da bi Gozdarstvo Grča postal največji ponudnik polizdelkov iz slovenskega lesa. »Odvija se kar nekaj gospodarskih aktivnosti. V coni pričakujemo do 600 novih delovnih mest,« je dejal Prebilič.

Komentarji: