Več prijav za guvernerja

Kandidaturo je vložil tudi Jože P. Damijan.
Fotografija: Jože P. Damijan je potrdil kandidaturo za guvernerja. Foto Leon Vidic
Odpri galerijo
Jože P. Damijan je potrdil kandidaturo za guvernerja. Foto Leon Vidic

Ljubljana – V drugem krogu iskanja guvernerja je predsednik države Borut Pahor prejel več prijav za vodenje Banke Slovenije. Kandidaturo je potrdil ekonomist Jože P. Damijan, ki bi po nekaterih informacijah lahko dobil potrebno število glasov.

Danes opolnoči se bo iztekel rok, do katerega so se v skladu s Pahorjevim pozivom, kandidati prijavili za položaj guvernerja Banke Slovenije. Iz urada predsednika so sporočili, da je bilo vloženih več prijav, imena pa bodo razkrili v ponedeljek, ko dobijo še prijave, poslane po pošti.

Da se bo potegoval za guvernerski fotelj je potrdil Jože P. Damijan, ekonomist in kratek čas minister za razvoj v prvi Janševi vladi. Poročali smo, da bi lahko dobil podporo večjega dela koalicije. Za razliko od kolega na ljubljanski ekonomski fakulteti Igorja Mastena, ki naj bi prav tako vložil kandidaturo in ki ga v koaliciji podpira Stranka Alenke Bratušek.

Damijan do zaključka postopka ne želi dajati izjav. Na svojem blogu pa je zapisal, da se je v nekaterih pogovorih izkazalo, da bi bilo mogoče v državnem zboru zbrati potrebno večino, torej 46 glasov. Kot glavne izzive centralne banke je omenil učinkovito obvladovanje tveganj slovenskega finančnega sistema v prihodnji gospodarski krizi, »ki se vse bolj grozeče približuje«, učinkovito izvajanje monetarne politike v evrosistemu z namenom doseganja cenovne in makroekonomske stabilnosti slovenskega gospodarstva, reševanje težav, ki so načeli kredibilnost Banke Slovenije med sanacijo bank, kot sta ustreznost postopkov pri dokapitalizaciji bank ter izbris in sodno varstvo pravic lastnikov podrejenih obveznic, ter odgovornost Banke Slovenije javnosti in ustreznost načinov revidiranja poslovanja centralne banke.

Damijan je leta 2007 najel posojilo v švicarskih frankih, ki ga še odplačuje. Ker sta Združenje Frank, ki združuje kreditojemalce v frankih, in Banka Slovenije na nasprotnih bregovih, bi pri imenovanju Damijana lahko prišlo do nasprotja interesov. Damijan je na blogu zapisal, da konflikta interesov ne bo, ker bo pred morebitno zaposlitvijo na centralni banki opravil konverzijo kredita iz frankov v evre na podlagi ponudbe banke.

Pahor bo v drugi polovici prihodnjega tedna o kandidatih seznanil vodje poslanskih skupin, posvetovanja pa bo z njimi opravilal sredi novembra.

Komentarji: