Vračila davka sredi počitnic

Dohodnina: Finančna uprava bo 31. maja oddala drugi sveženj z okoli 600.000 informativnimi izračuni dohodnine za leto 2017.
Fotografija: Poštarji bodo raznašali še majski sveženj izračunov dohodnine. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Poštarji bodo raznašali še majski sveženj izračunov dohodnine. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2017 bo finančna uprava izdala 31. maja, ki je hkrati zadnji rok za doplačila iz prvega svežnja. Zavezanci iz majskega paketa bodo vračilo davka še lahko uporabili za počitnice, če se nanje odpravljajo konec julija – in če izračunu ne bodo ugovarjali.

V finančni upravi so potrdili, da bodo drugi sveženj informativnih izračunov oddali v četrtek, 31. maja, kakor so načrtovali. Ta datum bo na vseh majskih ovojnicah z davčno tajnostjo, to pa pomeni tudi, da za vse veljajo trije vnaprej določeni datumi: rok za ugovor se bo iztekel 2. julija, rok za vračilo dohodnine 30. julija in rok za doplačila 1. avgusta. Vnaprej določena datuma vračila in doplačila veljata le, če zavezanec k izračunu nima pripomb. Ugovor namreč šteje kot dohodninska napoved, zaradi katere finančna uprava izvede odmerni postopek in izda odločbo. Do konca julija bo odmerne odločbe predvidoma že dobila prva skupina zavezancev, ki so ugovarjali marčnim izračunom.

V drugem svežnju, v katerem bo še okoli 600.000 ovojnic, bodo prevladovali informativni izračuni za zavezance, ki uveljavljajo olajšavo za vzdrževane družinske člane. Ti vedno počakajo na drugi sveženj, skupaj z njimi pa še podjetniki, ki najprej dobijo odločbo o akontaciji dohodnine iz dejavnosti, in lastniki zemljišč, ki so zavezani katastrskemu dohodku, za katerega prav tako najprej dobijo odmerno odločbo.

Po izkušnjah iz preteklih let so bili zavezanci, ki niso imeli nobene od teh treh okoliščin, praviloma med naslovniki iz prvega svežnja. Po odzivu naši bralcev pa je letos večji delež zavezancev, ki čakajo na ovojnico z majsko pošto, čeprav nimajo ne olajšave ne odločb. Finančna uprava je tako nekoliko zmanjšala velik delež izračunov za marčni sveženj.


Furs je treba opozoriti na napake


Zavezanci z majskimi izračuni bodo imeli do 2. julija čas za ugovor. Povzetke lanskih izplačil, ki so jih dobili od delodajalcev in drugih izplačevalcev, bodo primerjali z informativnim izračunom. V finančni upravi vsako leto znova poudarjajo, da so jih prejemniki izračunov dolžni opozoriti tako na napake, zaradi katerih je njihova davčna obveznost odmerjena previsoko, kot na tiste, zaradi katerih bi glede na dejanske dohodke plačali manj oziroma premalo dohodnine: »Če zavezanec ugotovi, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo najpozneje do 2. julija 2018 oddati ugovor, drugače storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 evrov do 400 evrov.

Ugovor je mogoče oddati na papirnem obrazcu ali z elektronsko pošto prek sistema eDavki prek računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona. Ta postopek za elektronski ugovor je sedaj poenostavljen, tako da zdaj ne zahteva več elektronskega podpisa, ki ga je treba pridobiti pri enem od pooblaščenih izdajateljev, ampak le uporabniško ime in geslo, ki ga uporabnik pridobi z registracijo v sistem – nič bolj zahtevno torej, kakor če bi uporabljali spletno trgovino.


Največ ugovorov zaradi olajšav


Statistika finančne uprave kaže – in tako je bilo vsa leta doslej –, da največji delež ugovorov dobijo zaradi podatkov o olajšavi za vzdrževane družinske člane (VDČ). Tako je bilo tudi pri letošnjem marčnem svežnju: ugovore je oddalo 20.335 zavezancev in med njimi jih je 61,44 odstotka spreminjalo podatke za olajšavo ali pa so jo šele uveljavljali. Za zavezance, ki dobijo izračun, je ugovor zadnja priložnost, da uredijo te podatke.

Komentarji: