Začetek gradnje Ikee, temeljni kamen položen (VIDEO)

Ljubljanski župan je prepričan, da bo izvajalec objekt končal 30. junija 2020, torej pred rokom.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Z opoldanskim polaganjem temeljnega kamna se je končno začela gradnja pohištvene trgovine Ikea v Ljubljani. Na trgovino, zaradi katere številni Slovenci romajo v sosednje države, kupci čakajo že vrsto let.



Ko je jeseni leta 2014 župan Zoran Janković ob podpisu memoranduma z Ikeo napovedal, da bo švedski pohištveni velikan prvo trgovino v Sloveniji odprl leta 2017, se je zapletena pot Ikee šele začela. Vrstile so se težave s pridobivanjem zemljišč v ljubljanskem BTC in pri pridobitvi uporabnega dovoljenja, zaradi morebitnega čezmernega hrupa in prometa so gradnji nasprotovali tudi predstavniki civilne iniciative.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


»Videli smo, da številni Slovenci odhajajo v Avstrijo, Italijo, na Hrvaško po nakupih, po drugi strani je Slovenija, čeprav je majhna, država v regiji z največjo kupno močjo, najboljšim življenjskim standardom, kar je bil za nas jasen signal, da povpraševanje je. Ko smo analizirali začetni vidik, smo se lotili še enega pomembnega – lokacije. Med vse bolj ključnimi dejavniki je seveda dostopnost. Ljubljanska lokacija je lahko dostopna na različne načine, z avtomobilom, kolesom, peš, z zelo razvitim sistemom javnega prevoza. Ikea bo stala le 3,5 kilometra od središča Ljubljane, kar odlično odseva naš pristop biti še bližje kupcem. Ikea ne bo zgolj projekt, vreden 90 milijonov evrov, ki bo zaposloval 300 ljudi, ponujal 10.000 izdelkov, imel tisoč parkirnih mest, 450 sedežev v restavraciji, 170 parkirišč za kolesa … Seveda je ekonomski vidik pomemben, enako pomemben pa je tudi trajnostni vidik,« je na današnji slovesnosti poudaril regionalni direktor za nepremičnine in razvoj v družbi Ikea SEE Vladislav Lalić.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


»Ikea je izbrala izjemno lokacijo na odličnem zemljišču. Prepričan sem, da bo izvajalec objekt končal 30. junija 2020. Takšna sprememba iz skladišč v območje, ki je humano, ki dobiva nova drevesa, zelenice, ponudbo, je neverjetna. BTC ima na leto 21 milijonov obiskovalcev, kar je za Evropo nekaj posebnega. Prepričan sem, da bo v drugem letu Ikejinega obratovanja obiskovalcev največjega slovenskega nakupovalnega središča 30 milijonov. Tudi to je bil razlog, da smo z BTC in vlado v prejšnji sestavi podpisali dogovor o urejanju cest za lažji dostop, da ne bo Šmartinska decembra parkirišče, kjer se ne bo nič premikalo. Trdno sem prepričan, da bo BTC s tem dobil dodatno kakovost. Občani Ljubljane in prebivalci Slovenije Ikeo potrebujemo,« je pojasnil župan Janković.



»S prihodom Ikee v Ljubljano bomo pridobili vsaj 15 milijonov evrov več davkov za socialno blagajno. To je fantastična novica. Druga fantastična novica je zaposlitev 300 ljudi, tretja pa, da se Slovenci ne bomo več pol dneva ali ves dan vozili v Avstrijo, Italijo ali Zagreb, pač pa bomo imeli Ikejine artikle doma. Za nas v BTC pa so še posebej pomembne vrednote. V Ljubljano z Ikeo prihaja najbolj trajnostna zgradba. Vrednote, ki jih živi Ikea, živi tudi BTC. To dokazujemo vsakodnevno in tudi s številnimi mednarodnimi in nacionalnimi nagradami,« pa je dodal predsednik upravnega odbora BTC Jože Mermal.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


»Gradnja trgovin Ikea, ob upoštevanju zahtevnosti in velikosti takšnega projekta, le redko poteka popolnoma brez zapletov,« je v ekskluzivnem intervjuju za Delo zaplete komentirala Sara Del Fabbro, izvršna direktorica Ikee za Jugovzhodno Evropo. V podjetju so seveda zadovoljni, da so premagali ovire in da lahko začnejo gradnjo. ​Po besedah izvršne direktorice, od trenutka, ko gradnjo začnejo, do zaključka navadno traja leto dni. Danes je dodala: »Odprtje nove trgovine je vselej odlično potovanje, ki zahteva čas, ponuja včasih izzive in včasih priložnosti. Veselimo se obojega. To je dolgotrajen proces, pri katerem ne gre nič čez noč. Upam, da bom kmalu ponovno stala na istem mestu, na istem odru, toda s povsem drugačno kuliso zadaj.«

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Preberite še:

Komentarji: