ZDA v sporu glede nedovoljene pomoči Airbusu zagrozile s trgovinskimi ukrepi proti EU

V sporu med ZDA in EU v Washingtonu trdijo, da Airbus od članic EU prejema nedovoljeno državno pomoč.
Fotografija: Foto
Odpri galerijo
Foto

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je v sporu z EU zaradi nedovoljene državne pomoči evropskemu proizvajalcu letal Airbus zagrozila s carinskimi ukrepi proti Uniji v višini 11,2 milijarde dolarjev (9,8 milijarde evrov).

V sporu med ZDA in EU v Washingtonu trdijo, da Airbus od članic EU prejema nedovoljeno državno pomoč, v Bruslju pa so na drugi strani članice EU iz istega razloga proti ZDA sprožile postopek zaradi pomoči Boeingu.

Do zdaj sta obe strani v okviru mehanizma reševanja sporov pri Svetovni trgovinski organizaciji (WTO) dosegali uspehe, a se postopek zaradi stalnih pritožb vleče že 14 let, velja pa za najdaljšega in najbolj kompleksnega v okviru WTO.

»Okoli spora se pravdamo 14 let in čas je za ukrepanje,« je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes dejal ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer.

V Washingtonu so prepričani, da evropske države kršijo pravila svetovne trgovine s subvencijami v obliki posojil z nizkimi obrestmi Airbusu. Te subvencije menda dosegajo okoli 22 milijard dolarjev. Arbitri pri WTO so v prid ZDA nazadnje presodili septembra 2016, a se je EU na odločitev pritožila.

Preberite še:

Komentarji: