Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Akademija oskarjev vse manj ameriška

842 novih kandidatov je iz 59 držav; polovica je žensk.
Lady Gaga FOTO Retuers
Lady Gaga FOTO Retuers
STA
3. 7. 2019 | 07:59
3. 7. 2019 | 08:01
2:56
Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti, ki podeljuje nagrade oskar, je v ponedeljek k članstvu pozvala 842 novih kandidatov iz 59 držav, med katerimi je polovica žensk, 29 odstotkov izbrancev pa ni belopoltih. Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, so med vabljenimi tudi Claire Foy, Elisabeth Moss in Lady Gaga.

Akademija filmskih umetnosti in znanosti vsako leto pošlje vabila novim potencialnim članom, tudi z letošnjim naborom pa je skušala odgovoriti na kritike izpred let, da so člani akademije pretežno belopolti moški, kar naj bi se nato odražalo tudi v podeljevanju oskarjev. V duhu prizadevanj, da bo akademija do leta 2020 v svojih vrstah okrepila predstavnike drugih ras in vanje uvrstila več žensk, je letos med novimi vabljenimi člani prvič v zgodovini kar 50 odstotkov žensk.Več žensk je med vabljenimi v režiserski kategoriji, sicer  pa prevladujejo tudi med pisci in producenti. Poslej bo v  akademiji z blizu 9000 člani skoraj tretjina žensk, medtem ko jih je bilo leta 2015 le četrtina.

Letitia Wright FOTO Reuters
Letitia Wright FOTO Reuters


Prav tako raste članstvo predstavnikov drugih ras. Letos je akademija v svoje vrste povabila 29 odstotkov nebelih ustvarjalcev in po novem bo  med člani akademije 16 odstotkov ustvarjalcev drugih ras, kar je dvakrat več kot leta 2015. Med novimi vabljenimi člani so denimo režiser kitajsko-tajvanskih korenin Jon Chu, mehiška igralka Marina de Tavira ter temnopolta igralca Sterling K. Brown in Letitia Wright, ki sta zaigrala v Črnem panterju.Vabljeni člani predstavljajo tudi različne generacije ustvarjalcev. Med mlajšimi je 23-letni britanski igralec Tom Holland, ki je zaigral v Spider-Manu, med starejšimi pa legendarni 88-letni francoski igralec Jean-Louis Trintignant. Nekaj vabljenih prihaja iz sveta glasbe. Med njimi sta pevki Adele in Annie Lennox ter producent Mark Ronson, ki so v minulih letih s svojimi skladbami zaznamovali svet filma.

Jean-Louis Trintignant Foto Reuters
Jean-Louis Trintignant Foto Reuters


Zanimivo je tudi, da novi člani akademije prihajajo iz 59 držav. Novinar in pisec Mark Harris je na Twitterju objavil opazko, da Akademija filmskih umetnosti in znanosti postaja vse manj ameriška.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine