Jarmusch, Almodovar, Malick in Loach v tekmi za zlato palmo

V Cannesu so objavili uradni tekmovalni program. Med devetnajstimi izbranci ni Tarantina.
Fotografija: Pedro Almodovar. Foto Gabriel Bouys Afp
Odpri galerijo
Pedro Almodovar. Foto Gabriel Bouys Afp

Umetniški direktor cannskega festivala Thierry Frémaux in predsednik Pierre Lescure sta danes na novinarski konferenci v Parizu oznanila filme, ki se bodo na 72. ediciji najprestižnejšega filmskega festivala potegovali za zlato palmo.

Umetniški direktor Thierry Fremaux in predsednik Cannes filmskega festivala Pierre Lescure sta na novinarski konferenci v Parizu razkrila uradni program. Foto Gonzalo Fuentes Reuters
Umetniški direktor Thierry Fremaux in predsednik Cannes filmskega festivala Pierre Lescure sta na novinarski konferenci v Parizu razkrila uradni program. Foto Gonzalo Fuentes Reuters


Kot je že znano, bo festival 14. maja odprl Jim Jarmusch z zombi komedijo The Dead Don't Die (Mrtvi ne umrejo). V zaspanem mestecu Centerville se začnejo dogajati nenavadne reči. Čudne pošasti napadajo ljudi in jih grizejo. Lokalna policija pomisli na najhuje. Da, zombiji so! Živi mrtveci. Lezejo iz grobov, da bi se gostili z živimi. Poleg tega jih neznansko privlačijo reči, ki so jih imeli radi za časa življenja - kava, chardonnay …



Po lanskem letu, ko je bilo v glavni konkurenci najmanj ameriških filmov - samo dva, je tokrat selektor sprejel tri Američane. Poleg Jarmuscha bo film predstavil še Terrence Malick, ki se v Cannes vrača z vojno dramo v nemškem jeziku A Hidden Life (Skrito življenje), v kateri August Diehl odigra avstrijskega vojaka Franza Jägerstätterja, ki se je med drugo svetovno vojno uprl sodelovanju z nacisti in se skliceval na ugovor vesti. V filmu svoji zadnji vlogi odigrata tudi pokojna Bruno Ganz in Michael Nyqvist.

Ira Sachs pa bo predstavil ameriško-francosko dramo Frankie, v kateri je zasedel francosko za oskarja nominirano zvezdo Isabelle Huppert. Film producirata Saïd Ben Saïd in Michel Merkt, ki sta sodelovala pri filmu Ona (Elle).

Največje presenečenje pa je, da letos v Cannesu ne bo Quentina Tarantina in njegovega Once Upon A Time In Hollywood (Bilo je nekoč v Hollywoodu), kar je bilo za mnoge praktično gotova stvar. »Film je fantastičen, a žal še ni pripravljen za prikazovanje,« so sporočili iz Cannesa.

Namesto tega se je v program uvrstil Pedro Almodóvar s svojim enaindvajsetim filmom Pain & Glory (Dolor y Gloria), ki so ga gledalci v Španiji že videli. Penélope Cruz in Antonio Banderas igrata v pisani avtobiografski drami, v kateri režiser razmišlja o svojem življenju in izbirah, ki so ga zaznamovale.



Pred tremi leti je s socialno dramo Jaz, Daniel Blake v Cannesu (že drugič) zmagal Ken Loach, zdaj se socialno ozaveščeni angleški režiser vrača s Sorry We Missed You (Oprostite, ker smo vas spregledali), sodobnim portretom družine, ki po finančnem zlomu leta 2008 nikakor ne pride na zeleno vejo.

Tudi belgijska brata Jean-Pierre in Luc Dardenne sta si že dvakrat prislužila zlato palmo. Spet sta v igri za glavno nagrado s filmom Young Ahmed o religioznem fundamentalizmu v moderni Evropi.

Po akcijski pustolovščini Okja, posneti za Netflix, ki je leta 2017 pri cannskem občinstvu požela stoječe ovacije, se je južnokorejski režiser Bong Joon-ho lotil zgodbe o članih družine, zaznamovanih z brezposelnostjo, ki začnejo prijateljevati s premožnejšo družino, kar jih pripelje do nenavadnega incidenta. Frémauxja je prepričal s filmom Parasite.



Na bulvar La Croisette se vrača Marco Bellocchio, ki se je prvič za zlato palmo potegoval leta 1980, zdaj bo poskusil s filmom Traitor (Izdajalec).

Francoski autor Arnaud Desplechin je posnel resnično kriminalno dramo Oh Mercy.

V igri za zlato palmo je tudi kanadski režiser Xavier Dolan z Matthias & Maxime.

Malijski režiser Ladj Ly se je uvrstil s filmom Les Misérables.

Palestinski filmar Elia Suleiman (Divine Intervention), se po desetih letih vrača s filmom It Must Be Heaven.

Frémaux je med romunskima filmoma Cristija Puiuja in Corneliuja Porumboiuja izbral slednjega z naslovom La Gomera (The Whistlers). 

Brazilec Kleber Mendonça Filho (Aquarius) se je s korežiserjem Julianom Dornellesom združil v trilerju Bacurao in si prislužil mesto v tekmovalnem programu.

Iz Kitajske prihaja Diao Yinan (za Black Coal, Thin Ice je prejel zlatega berlinskega medveda) s trilerjem o motorističnih tolpah The Wild Goose Lake.
 

Cannes in režiserke


Frémaux je bil v preteklosti že deležen kritik, da je zapostavil dela režiserk. Že lani je skušal to popraviti in se je odkupil z »žensko« žirijo, ki ji je predsedovala Cate Blanchet. Tokrat so ga s svojimi filmi prepričale Justine Triet z zgodbo o psihoterapevtki, ki obudi svojo strast do pisanja v filmu Sybil, Jessica Hausner s filmom Little Joe, Céline Sciamma, ki je v Cannesu vrtela že dva svoja filma (Lilies in Girlhood) z lezbično zgodovinsko dramo Portrait of a Lady on Fire, o slikarki, ki se med slikanjem njenega portreta zaplete z mlado bodočo nevesto in mlada igralka Mati Diop, ki se je proslavila v filmu Claire Denis Shots of Rum, zdaj pa je posnela film Atlantique.
 

Vzporedni program


Iz glavnega tekmovalnega programa so izpadli Claude LeLouch z The Best Years of a Life, Abel Ferrara s Tommaso in Werner Herzog s Family Romance, LLC, predvsem biografski muzikal o Eltonu Johnu Rocketman, ki ga je po dolgem izbiranju najprimernejše režiserske vizije, v roke dobil Dexter Fletcher, ki je mimogrede Bryanu Singerju pomagal dokončati biografijo Queenov Bohemian Rhapsody. Film zajema zgodnja leta v Johnovi karieri, v času ko je briljiral na kraljevi akademiji za glasbo. Eltona Johna, ne bo odigral Justin Timberlake, kot je bila menda pevčeva želja, temveč welški igralec in pevec Taron Egerton.

Film bodo vrteli v drugih festivalskih sekcijah.

Komentarji: