Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Nagrada Darka Bratine režiserju Petru Mettlerju

Nagrajenec je švicarsko-kanadski ustvarjalec in režiser, nagrado bo prejel za opus na področju neodvisnega filma.
Peter Mettler. Igor Modic/Delo
Peter Mettler. Igor Modic/Delo
V. U., STA
16. 5. 2018 | 20:00
17. 5. 2018 | 10:18
3:08
Letošnji prejemnik nagrade Darko Bratina, ki jo v okviru filmskega festivala Poklon viziji podeljuje Kinoatelje, je švicarsko-kanadski ustvarjalec in režiser Peter Mettler. Nagrado mu bodo podelili jeseni, že prihodnji teden pa napovedujejo dogodek v sklopu programa Nagrada skozi čas, s katerim se bodo poklonili nagrajencu iz leta 2003 Aljoši Žerjalu.

Mettler je švicarsko-kanadski režiser. V obrazložitvi nagrade, ki jo bo prejel, so zapisali, da je to nagrada za njegov izjemen opus na področju neodvisnega filma, ki se že tri desetletja »izmika kakršnikoli žanrski kategorizaciji tako znotraj dokumentarnega kot tudi igranega filma«, je povedala strokovna sodelavka festivala Patricija Maličev.

Mettler je ena od vodilnih osebnosti kanadskega avantgardnega neodvisnega filma vse od 80. let dalje. Njegova filmografija je zaznamovana s poglobljenim raziskovanjem procesa akumuliranega človeškega znanja in z njim povezanega razumevanja sodobne družbe, kot jo vidi in doživlja skozi kamero.

Poklon ob 90. rojstnem dnevu

Kot je na današnji novinarski konferenci v Novi Gorici povedala vodja festivala Mateja Zorn, bodo v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači prihodnjo sredo, 23. maja, ob njegovem 90. rojstnem dnevu predstavili tržaškega cineasta in filmarja samouka Aljošo Žerjala. Na ogled bo delček njegove zakladnice filmskih zapisov, ki pričajo o življenju ob meji in gledalca hkrati popeljejo v številne kulture širom sveta.

Žerjal je izreden opazovalec sveta, je povedala poznavalka njegovega dela Dora Ciccone. V objektiv osemmilimetrske kamere je ujel zgodbe nepozabnih potovanj (Kazahstan, Tibet, Čile, Balkan, Moskva, Vietnam ...), svoj rojstni Škedenj in čezmejni kraški prostor, otroški svet ... Prve posnetke je naredil s staro nemško kamero Agfa, ki mu jo je posodil prijatelj Edi Šelhaus, vojni fotoreporter in snemalec. Še danes z začudenjem in radovednostjo opazuje svet, občuduje človeka in naravo, stare mojstrovine in arhitekturo. Brez predaha še naprej snema in montira filme, danes v digitalnem formatu.

Ob njegovem jubileju pripravljajo poseben filmski večer, na katerem bodo v dveurnem druženju predstavili delček Žerjalovega opusa od prvih filmov pa vse do zadnjega enominutnega filma 1918–2018, s katerim Žerjal potuje tudi na hrvaški festival enominutnega filma v Požego.

Organizatorji so letošnji festival Poklon viziji premaknili na nekoliko poznejši čas. Potekal bo med 15. in 22. oktobrom med Slovenijo in Italijo: v Gorici, Novi Gorici, Izoli, Ljubljani, Vidmu, Špetru Slovenov in Trstu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine