Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Največ britanskih baft Deželi nomadov

Film je dosegel nagrado za najboljši film, slavili sta režiserka filma Chloe Zhao in glavna igralka Frances McDormand, bafto pa je dobil še za fotografijo.
Režiserka filma Chloe Zhao je prejela bafto za režijo <em>Dežele nomadov</em>. FOTO: Bafta/Reuters
Režiserka filma Chloe Zhao je prejela bafto za režijo <em>Dežele nomadov</em>. FOTO: Bafta/Reuters
STA
12. 4. 2021 | 09:22
12. 4. 2021 | 09:44
2:40
Na nedeljski podelitvi filmskih nagrad bafta je bil za najboljši film razglašen Dežela nomadov. Režiserka filma Chloe Zhao je prejela bafto za režijo, slavila je tudi glavna igralka Frances McDormand. Za izstopajoči britanski film je bil razglašen film Obetavna mladenka, bafto za najboljšega igralca pa je dobil Anthony Hopkins (Oče).

V Deželi nomadov Frances McDormand igra žensko, ki izgubi dom in se nato odpravi na potovanje po ZDA. Film o prisilnih nomadih v času velike gospodarske krize v ZDA je bil nominiran v sedmih kategorijah. Bafto si je poleg za najboljši film, za režijo in za glavno igralko prislužil še za fotografijo.

image_alt
Ocenjujemo: Dežela nomadov


Dežela nomadov je med drugim že osvojila zlata globusa za najboljši film in režijo ter zlatega leva za najboljši film na 77. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah. V tekmi za najboljši film je v nedeljo premagala film o demenci Oče Floriana Zellerja, drami The Mauritanian Kevina Macdonalda in The Trial of the Chicago 7 Aarona Sorkina ter feministično črno komedijo Obetavna mladenka režiserke Emerald Fennell.

Mollye Asher, Dan Janvey, Peter Spears in Chloe Zhao ob razglasitvi <em>Dežele nomadov</em> za najboljši film. FOTO: Bafta/Reuters
Mollye Asher, Dan Janvey, Peter Spears in Chloe Zhao ob razglasitvi Dežele nomadov za najboljši film. FOTO: Bafta/Reuters


Je pa za glavno vlogo v Očetu slavil Anthony Hopkins, medtem ko je bil film nagrajen še za najboljši prirejeni scenarij. Bafto za izstopajoči britanski film je prejel Obetavna mladenka, ki je odnesel tudi nagrado za izvirni scenarij, med filmi, ki niso bili posneti v angleščini, pa je slavil Nažgani danskega režiserja Thomasa Vinterberga. V tej kategoriji si je nominacijo prislužil tudi film Jasmile Žbanić Quo vadis, Aida?

Britanska drama o odraščanju Rocks režiserke Sarah Gavron, ki si je tako kot Dežela nomadov prislužila sedem nominacij, je prejela le bafto za casting, črno-beli film o Hollywoodu Mank režiserja Davida Fincherja pa je slavil za produkcijo. Za najboljši animirani film je bil razglašen Soul v režiji Peta Docterja, ki je bil nagrajen še za izvirno filmsko glasbo.

Slovesnost ob letošnjih baftah so iz dvorane Royal Albert Hall prenašali na televiziji BBC. Raztegnili so jo na dva dneva. S sobotno oddajo so počastili filmske ustvarjalce, ki so prispevali k najboljšim filmom leta 2020, kot so režiserji, scenografi, kostumografi, maskerji, nedelja pa je bila rezervirana za letošnje nagrajence.

74. podelitev britanskih baft je vodil Dermot O'Leary. FOTO: Bafta/Reuters
74. podelitev britanskih baft je vodil Dermot O'Leary. FOTO: Bafta/Reuters

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine