Premiera filma Posledice

Cankarjev dom, Ljubljana. Premiera nocoj ob 20. uri.
Fotografija: Prizor iz filma Posledice. FOTO: promocijsko gradivo
Odpri galerijo
Prizor iz filma Posledice. FOTO: promocijsko gradivo

V Cankarjevem domu bo nocoj ob 20. uri premiera celovečernega filma Posledice. Filmska pripoved scenarista in režiserja Darka Štanteta spremlja mladoletnega Andreja, ki ima zaradi neprimernega in nasilnega vedenja težave s starši, šolo in okolico. Ko ga pošljejo v vzgojni zavod, si tam izbori mesto v skupini mladoletnih prestopnikov, ki jo vodi Željko.

Skupaj se zapletejo v objestne avanture, zaznamovane s kriminalnimi dejanji, nasiljem, zabavami in drogami. A pod mladostniško objestnostjo Andrej čuva skrbno varovano skrivnost. Kot je v intervjuju za Delo povedal režiser Darko Štante, je idejo za zgodbo dobil v svoji prvi službi, Zavodu za vzgojo in izobraževanje Logatec, kjer dela s težavnimi mladostniki kot nočni vzgojitelj.


Nenapisana pravila igre


»Najprej so me zanimala razmerja moči in obvladovanje populacije v zavodu. Torej dinamika odnosov med zaposlenimi in mladostniki. Opazil sem, da stvari ne delujejo tako, kot so v teoriji zastavljene. Zaposleni večinoma ne morejo spreminjati stvari. Mladostniki pa izkoriščajo te luknje v sistemu. Nadalje sem se poglobil v vedenje in določena nenapisana pravila igre, ki veljajo v zaprtih institucijah, kjer se znajdejo neprilagodljivi in z vidika družbe težavni mladoletni fantje. Razmišljal sem, kaj bi se zgodilo, če bi bil eden izmed njih homoseksualec.«


V zgodbi ga je zanimal tudi koncept izdaje, saj Andreja v neki točki izdajo prav vsi. Film je na letošnjem Festivalu slovenskega filma prejel vesno za režijo, igralca Matej Zemljič in Timon Šturbej pa za glavno in stransko moško vlogo. Po nocojšnji premieri bo film 18. oktobra uvrščen na redni spored Koloseja, Cineplexxa in izbranih kinematografov mreže Art kino.

Komentarji: